"Какви за задължителните профилактични прегледи, през които бебето трябва да мине през първите седмици от живота си. Чувала съм, че трябва да се заведе и на ортопед", ни попита на лично съобщение една бъдеща майка. Ето и нашия отговор.

Добре е всяка майка подробно да се интересува от задължителните прегледи и ваксините, които трябва да се поставят на детето й през първите дни от живота му. Говорете с педиатъра още при първото посещение в дома ви.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER ОЩЕ СЕГА

Прегледът при ортопед влиза в контролните изследвания на децата през първите месеци. На всяка цена заведете детето си на такъв преглед. Навременното откриване на отклонения в опорно-двигателния апарат е много важно. Ако се лекуват навреме, проблемите могат да се отстранят след няколко месеца.
Задължително в родилния дом от бебето се взема кръв за изследване.

Правят се тестове за хормоните на щитовидната жлеза и за фенилкетонурия (нарушение в обмяната на аминокиселините). Обикновено това става между третия и петия ден след раждането. След изписването не е нужно да правите други консултации със специалисти, освен ако при детето няма симптоми, които ви смущават. При най-малкото безпокойство говорете с педиатъра.

Фактори, предразполагащи към дисплазия на тазобедрената става:

- Единият или двамата родители са имали дисплазия или луксация на тазобедрените стави.

- Ако новороденото има братче или сестриче с тази диагноза, вероятността и то да страда от това заболяване е 36%.

- Ако новороденото има родител или близък роднина със свръхеластични стави.

- При момиченцата дисплазия на тазобедрените стави се среща 7 пъти по-често, отколкото при момченцата.

- Бебетата със седалищно предлежание – поради специфичната поза на крайниците им в утробата.

- Първородните деца са по-уязвими поради стегнатата коремна и тазова мускулатура на майката при първа бременност и раждане.

- При еднояйчни близнаци вероятността единият близнак да страда от дисплазия е около 40%.

- Намалена плодна течност (олигохидрамнион)