Сигурно сте чували от старите баби, че като се роди бебето, трябва да сте много внимателни с фонтанелите на главата му. В началото детето ви се струва толкова крехко, че ви е страх дори да го пипнете. Къде ли обаче се крие тази ахилесова пета – фонтанелата, и за какво служи?

Някъде на главата
Много родители са учудени, когато за първи път открият малката ямка над челото на бебето. Това всъщност е голямата фонтанела – мека част с ромбовидна форма и с размер около 2х2 см. Ако сложите внимателно пръстите си върху нея, ще усетите пулсациите от кръвта на мъничето. На главата на бебето има общо шест фонтанели. До голямата се намира още една – малка, триъгълна. Тя е разположена на тила. Другите четири са съвсем миниатюрни и може да ги откриете от двете страни на слепоочието. Има две на долната страна на тила.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

За какво служат?
Фонтанелите са изключително важна част от човешкия организъм. Те позволяват на костите на главата на бебето да се разместват така, че то да премине по-лесно през тесния родилен канал по време на раждането. Защо е нужно това, нима главата на бебето е толкова голяма? През хилядолетията по време на еволюцията стойката на човека се е променяла – от полунаведена до напълно изправена. Това обаче е довело до промени и в костната структура, тазът се е смалил. Малкият таз при жените затруднява раждането. Природата се е справила и с този проблем – появили са се фонтанелите. Тези малки отвори до костите на главата я правят напълно приспособима към тясното пространство на майчиния таз. От друга страна, добре е да знаете, че те имат и още две важни задачи. Гарантират поддържането на нормално кръвно налягане в главата и дават възможност на мозъка, който усилено увеличава обема си през първите години, да расте без проблем.

Подарък за цял живот
Не се притеснявайте, че меките отворчета на главата на детето ви ще останат цял живот. Срастването на костите на главата става няколко години след раждането. Тогава те изчерпват ролята си. Все пак обаче трябва да следвате съветите на старите баби и да сте изключително внимателни, когато докосвате това място. Не натискайте фонтанелите! Те постепенно започват да се затварят след 6-ата седмица. Малката и страничните изчезват до края на първата година. Ако опипате внимателно главата на бебето, може да откриете голямата дори до втората година. Няма краен срок кога точно ще стане затварянето. Възможно е фонтанелите напълно да изчезнат дори до 3-ата година. Всичко зависи от темпото на развитие на малкото човече, от начина на храненето му и от грижите, които полагате за него.

Да внимавам или не
Добре е да знаете, че устойчивата кожа на главата на детето защитава достатъчно добре фонтанелите и ако внимавате, няма никаква опасност от нараняване. Все пак предпазвайте главата на бебето, без да се престаравате. Факт е, че черепните кости срастват напълно едва около 20 години след раждането.

Teкст: д-р Дора Лъчезарова, педиатър