Знаете ли, че...Кенгуру-грижата може да се прави и от двамата родители и е начин за установяване на връзка между бащата и бебето?

Всеизвестен факт е изключителната важност на първия контакт между майката и бебето. Препоръчва се майката да прегърне своето бебе веднага след раждането, което улеснява адаптацията на новороденото към външния свят и затвърждава връзката между двамата. Често обаче преждевременното раждане е придружено с усложнения, които не позволяват това да се случи заради важността на редица медицински процедури, целящи закрепване физическото състояние на детето и родилката. Макар и наистина много важен, затрудненият първи контакт при преждевременното раждане не е така фатален, както може да Ви се струва сега и най-важното – той може да бъде възстановен с времето. За това много помага т.нар. кенгуру-грижа.

Кенгуру-грижата възниква през 70-те години на 20-ти век в Колумбия и представлява улеснен контакт кожа-до-кожа между майката или друг член на семейството и бебето. Понякога този метод се нарича „утроба извън тялото“. В България се правят все повече постъпления кенгуру-грижата да бъде прилагана в неонатологичните отделения.
 

Ето няколко факта за кенгуру-грижата:

Бебетата, които са имали възможност да се възползват от кенгуру-грижата се стабилизират по-бързо, отколкото те­зи, които се отглеждат само в инкубатор. Това разбира се не означава, че ако се отглеждат само в кувьоз, те нямат шанс за оцеляване, дори напротив – съвременната и качествена техника е най-големият им шанс.

Кенгуру-грижата помага на бебетата със стабилни темпове да подобрят дишането си, благодарение на стабилното дишане на майката.
Сърдечната честота на бебето се стабилизира (сърцето на майка регулира сърцето на бебето).
Температурата на бебето е най-добре регулирана върху гърдите на майката. Чрез допира на кожата, майката автоматично загрява недоносеното бебе, което все още не може да регулира телесната си температура и няма достатъчно подкожна мазнина, за да я запази.

Кенгуру-грижата често води до намаляване на продължителността на болничния престой, намаляване на нуждата от скъпи здравни услуги, повишаване на родителското участие и възможности за обучение, по-доброто използване на средствата за здравеопазване.

Кенгуру-грижата се препоръчва от Световната здравна организация. Контактът кожа до кожа може да се практикува и след изписване на бебето в домашни условия –  тази практика има редица благотворни ефекти по отношение на връзката между родителите и бебето, както и много ползи по отношение на кърменето.

Повече за кенгуру-грижата и друга полезна информация, свързана с преждевременното раждане, можете да откриете на единствената онлайн платформа за недоносени бебета – www.earlybaby.info, от където можете да се сдобиете и с първия в България цялостен наръчник „Всичко за недоносените бебета”.

Източник: "Нашите Недоносени деца"