Един от най-важните и може би най-тревожeн въпрос за повечето бременни е: “Как да се грижа за бебето, след като се приберем от родилния дом?” Отговорът включва необходимост от знания за храненето, къпането и обличането, съня, коликите и т.н. Всяка майка се чувства по-спокойна, ако има повече опит.

Когато идва на бял свят, бебето не изпитва болка, но след това го залива вълна от усещания, които са нови за него. Вътреутробно то живее при постоянна температура и шумове. След раждането започва самостоятелно да диша, белите му дробове се разгъват, то се охлажда от температурната разлика, усеща различни и много докосвания. Всичко това води до дискомфорт и тревожност при бебето, до желание за връщане на познатото равновесие. Оттук нататък водещи през следващите месеци от неговия живот са усещането за дискомфорт в случаите, когато се нарушава равновесието му (то е гладно, жадно, спи му се, има колики и т.н.), и желанието за незабавно удовлетворяване на нуждите. Новороденото много бързо се успокоява, когато след раждането го изкъпят, повият и затоплят.

ВИЖ ОЩЕ: КОЯ Е НАЙ-ДОБРАТА ХРАНА ЗА БЕБЕТО

Източник на дискомфорт и възбуда при детето са не само физиологичните потребности, но и фантазиите и страховете му. Водеща в началото е тревожността, която бебето изпитва, когато има физически дискомфорт. Всекидневният опит обаче бързо му дава възможност да свърже неприятното усещане и това, че то изчезва при появата на майката. Детето разбира колко е безпомощно, когато е само, и колко важна и значима за него е мама. Така се ражда един от първите страхове, а именно страхът да не остане само. Това кара бебето да плаче, когато майката не е в стаята. С течение на времето то научава, че когато не сте до него, не означава, че изобщо ви няма. За бебето заобикалящият го свят не е нашият подреден свят. В началото то усеща хаос, защото новите неща са толкова много. Това, което ще му помогне и ще му даде сигурност, е режимът – на хранене, спане, къпане...

Няма универсални режими за гледане на деца. Препоръките са само ориентировъчни. Всяко дете определя своя режим в съответствие със собствените си нужди. Много важно е да можете да откривате индивидуалните потребности на детето. Неговата реч са мимиките, жестовете и плачът. Детето експериментира, затова не се страхувайте и вие да пробвате различни подходи. Много често и то не е наясно коя е причината за неговия дискомфорт. Всяко бебе реагира различно на един и същи дразнител. Има деца, които, когато са гладни, веднага започват силно да плачат, докато други леко промрънкват, проплакват и започват силно да плачат едва когато много се забавите с храненето.

Различната реакция на бебето към дискомфорта определя и различното му поведение в случаите, когато то има някакви страхове или болки. Всички деца имат колики, но за някои това усещане е много страшно и те плачат силно и трудно се успокояват. Други деца преминават този труден период само с леко промрънкване или слаб плач. Има бебета, които могат да се забавляват сами и когато майката не е в стаята, но има и такива, за които отсъствието й е твърде обезпокоително. В някои дни детето е лесновъзбудимо, в други – по-спокойно.

ЛЮБОПИТНО: ВЪВ ВАРНА СЕ РОДИ БЕБЕ С ВНУШИТЕЛНИ РАЗМЕРИ

Не се страхувайте, когато бебето плаче, а се научете да го слушате. Има различни видове плач и ако вие сте чувствителна към това, което детето изразява, скоро ще можете да разпознавате неговите желания. Не вземайте бебето на ръце при всяко проплакване, но когато то истински страда и се чувства нещастно, не го оставяйте само.

Бебето се ражда с развити сетива. Те му дават способността да ви запомни и да ви разпознава по начина, по който го държите, по тембъра на гласа, миризмата. Детето обаче усеща не само физическите ви характеристики, то безпогрешно улавя и емоционалното ви състояние. Важно е да знаете, че вашата тревожност рефлектира върху него. Ключ към спокойствието му е да прикривате собствената си тревожност.