През първата година на детето има една-единствена ситуация, при която трябва да имате познания как да окажете първа помощ. Това е, ако чуждо тяло попадне в дихателните му пътища. Предлагаме ви отговори на няколко важни въпроса.

С какво се задавят децата? Колкото и странно да звучи, децата се задавят по-рядко с малки части от играчките или с копчета, тъй като повечето родители знаят колко са опасни и предварително ги отстраняват. Производителите на играчки също са задължени да предупреждават на етикетите, че малките елементи са опасни за малчуганите. За съжаление обаче, рядко се вземат предвид рисковете при хранене. Най-често децата се задавят със зърна от грозде, парченца от ябълка или морков, както и с трохи хляб или геврек.

Бебетата по-лесно ли се задавят от по-големите деца или от родителите?

Във всяка възраст е различно. Някои хора никога не се задавят, при други често нещо попада в „кривото гърло”.

По-опасно ли е задавянето при бебетата?

При бебетата наистина задавянето е по-опасно, защото диаметърът на дихателната им тръба е колкото молив. Ако в нея попадне чуждо тяло, достъпът на въздух веднага се прекъсва.

Какво трябва да се направи в такива случаи?

Бебето веднага да се сложи напряко по корем в скута, така че горната част на тялото и главата му да са насочени надолу. След това детето да се почуква многократно между плешките, докато изплюе чуждото тяло. Почуквайте силно, без да се страхувате! Няма да нараните детето, тъй като гръдният кош и хрущялите му са много издръжливи.

А ако чуждото тяло е заседнало здраво?

Тогава се прилага друга хватка. Поставете детето по гръб върху бедрата си, така че да можете да го гледате в очите, което означава главата му да е върху коленете ви. С опънати показалец и среден пръст многократно натискайте силно гръдната кост, докато чуждото тяло попадне в устата на детето, откъдето го отстранете. Важно е да натискате толкова силно, че да е притисната около една трета от височината на гръдния кош.

Не е ли по-добре да се позвъни на тел. 112?

За да успее да дойде навреме линейката, преди мозъкът да се увреди, това трябва да стане за три до пет минути, което практически е невъзможно. Затова не губете време за телефониране, а действайте на мига!