Само около 5–10% от всички бременности завършват с раждане точно на датата, определена като термин. Най-често бебето идва на бял свят през 14-те дни преди тази дата и по-рядко след нея. Разликите се дължат на факта, че датата на термина се изчислява по модела на 28-дневeн менструален цикъл, а реално при повечето жени този цикъл е 25- до 35-дневен.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

В това няма нищо тревожно. Достатъчно е при наблюдението на бременността ви акушер-гинекологът да има предвид през какъв период е вашият мензес и колко продължава. Нередовният мензес, използването на хормонална контрацепция в месеците преди забременяването и други фактори затрудняват фиксирането на точната дата на термина на раждане.

КАЛИНА ОТ ЕДИН ЗА ДРУГ ЗА МЕЧТАНАТА РОЖБА

Това налага ориентировъчната дата да се определи с помощта на ултразвуково изследване. В такива случаи от голямо значение е квалификацията на акушер-гинеколога, проследяващ бременността, тъй като бебетата са различни и по време на вътреутробното развитие, и при раждането. Дори да са родени близо до една и съща дата, разликите в теглото и в ръста им могат да са големи.
Затова е толкова важно внимателно да се наблюдава как расте плодът – общо и отделните му пропорции. Това обаче не налага повече от задължителните ултразвукови прегледи.

Тъй като няма бременност без ориентировъчно определен термин, каква ще е тактиката за раждането, зависи от него и от бременността, продължаваща след него. Преносената бременност може да е хронологично или биологично преносена. В първия случай се приема, че датата на термина е неточно определена и раждането не започва, тъй като бременността не е приключила нормалния си ход и развитие.

Във втория случай терминът е определен точно, но по някакви причини раждането не започва и тези причини трябва да се открият. Преносената бременност попада в групата на рисковата бременност. Поради това и в двата посочени случая или поне задължително във втория поведението е следното:

В първите 7 дни след датата на термина се налага ежедневно посещение на консултативен кабинет в специализирана АГ клиника. Целта е да се проследяват състоянието на плода (записване на сърдечната честота и нейните колебания за 10 мин) и наличието или отсъствието на контракции. Това са двата фактора (най-главните!), от които зависи постъпването ви в клиниката.
Ако всичко е наред през тези 7 дни, от 8-ия ден постъпвате за наблюдение в отделението “Патологична бременност”. В следващите няколко дни след допълнителни изследвания се предприема медикаментозно предизвикване на раждането или се планира цезарово сечение.

Предизвикването на контракции с помощта на медикаменти се нарича индукция на раждането. Това се осъществява след провеждането на необходимите изследвания и избор на най-подходящия медикамент или лекарствена комбинация. Обикновено се прилагат окситоцин и простагландини. Те действат много ефективно, когато се вливат чрез системи. Разновидности на окситоцина могат да се прилагат и под формата на таблетки, които се вземат през устата. Удобството им е, че раждащата може да се движи, а не е нужно само да лежи. Простагландините се прилагат чрез вливане, влагалищно, перорално или като вагинален гел.

Въпреки най-добрите намерения на акушер-гинеколога и останалите специалисти възможно е, макар и рядко, опитите за предизвикване на раждане да не доведат до успех. След 24 часа може да се опита отново, ако процесът търпи отлагане. Докато трае индукцията, бъдещата майка и плодът непрекъснато се наблюдават, като внимателно се отчитат и интерпретират данните от акушерския монитор.

Продължителността на раждането зависи от начина, по който организмът реагира на медикаментите, а от друга страна, неефективната родилна дейност може да възпрепятства поставянето на епидурална или спинална анестезия.
Най-добре е, когато медицинският персонал помага при вече започнало раждане с добра родилна дейност. Ако липсват обаче тези условия, можете да се доверите на компетентността на лекаря, разчитайки на безусловното му желание да ви доведе до успешно и възможно най-леко раждане на здраво дете - а дали това ще се случи чрез секцио, няма значение, важен е крайният резултат.