Винаги си прекараваме чудесно, когато на гости ни е д-р Бранимир Кирилов, орален хирург, имплантолог, създател и управител на Дентален център “Medical Dent”.

С негова помощ поставихме акцент на КАРИЕСА. Знаем колко неприятна е срещата с него и сме сигурни, че всеки родител иска да предпази детето си от появата на заболяването. Поговорихме си за всичко важно и получихме ценни съвети за нашето и оралното здраве на децата ни.

ПОСЛЕДВАЙ СТРАНИЦАТА НА УЧИЛИЩЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

А дали е възможно да се излекуваме от кариеса завинаги? Нашият гост се погрижи да ни даде отговор както на този, така и на много други въпроси. 

В началото на разговора си поговорихме за болката и научихме, че тя всъщност ни пази и е най-сигурната индикация за появата на проблем. Разбрахме и какво се прави, когато детето загуби постоянен зъб в резултат на кариес. Действията често опират до автотрансплантация. Понякога за липсата на зъбче помага и ортодонското лечение. 

Прочети още >>> Училище за родители - Зъболечение при малки децa

А дали е заразен кариесът? Д-р Кирилов отговори: "Да, заразен е! Предава се при целувка."

Засегнахме и темата за превенцията у дома и разбрахме, че най-сигурният начин да предпазим детето от появата на кариес, е да изградим в него нужните навици. Кои са те?

Прочети още>>> Училище за родители - Грижа за зъбите през 9-те месеца

  • Създаване на правилни навици за хигиената.
  • Създаване на навици за ходене на профилактични прегледи.
  • Създаване на правилни хранителни навици.  

Какво още научихме от д-р Бранимир Кирилов, може да чуете в целия епизод на предаването тук: