Дори и най-неподготвените майки знаят, че когато бебето заплаче, нежната милувка и успокоителните думи са най-добрият лек срещу сълзите. За съжаление обаче те не винаги помагат. Недоволството на детето може да е предизвикано от глад, студ или претопляне, от липса на внимание или просто от инат. В началото е трудно да се ориентирате какво иска вашето мъниче. Дали плаче, защото трябва да го нахраните, преобуете или да поиграете с него. В случай обаче че продължи да рони сълзи, има няколко начина, за да го утешите. Не се обезкуражавайте бързо. Необходимо е малко време, за да прецените действа ли новата ви стратегия. Преди обаче да предприемете каквото и да било, опитайте се да се успокоите. Ако сте нервна, детето ще го усети и ще заплаче още повече. В такъв случай предайте щафетата на таткото. Нека той се опита да успокои ревящото мъниче. Когато се почувствате готова да пробвате пак, действайте.

ПИСМО ОТ МАМА ДО БЕБЕТО В УТРОБАТА

  • Обикновено нежното полюшване и напевният глас на мама успокояват бебето. Притиснете го силно към гърдите си, така то ще се почувства защитено на топло и сигурно. Полюлейте го няколко минути. Ако малкото човече плаче продължително, често то има нужда от физически контакт. В случай обаче че отхвърли ласките ви, не настоявайте.
  • Има и такива сърдитковци, които предпочитат да ги носите в кенгуруто. Опитайте да разходите бебето по този начин. Може би то така иска да разглежда света наоколо. Едновременно с това малкият човек ще усеща топлината на тялото ви.
  • Сложете бебето в количката и ако навън е студено и не искате да излизате, разведете го в коридора у дома. Понякога дори това е достатъчно малчо да се успокои.
  • Гладът е чест повод за плач. Внимавайте обаче да не прекалите с храненето. Недоволството на малкия човек може да е предизвикано и от поетите глътки въздух по време на кърмене. За да изключите тази възможност, гушнете мъничето с лице към рамото си и го потупайте по гърба, докато се оригне.
  • Някои деца плачат от прекалена възбуда, когато у дома има много гости или пък дълго са играли. Топлата вана ще помогне да се справите с този проблем. Преди да заспи, обърнете детето по корем. Така дори и да има газове, които го тормозят, то ще се почувства облекчено. Лекото поклащане също действа успокояващо и приспивно.
  • Има бебета, които мрънкат само и само да ви накарат да им обърнете внимание. Опитайте се да прилъжете мъничето, като му говорите, тананикате или му показвате интересни предмети. Галете го нежно по гърба или по корема. Допирът на ръцете ви ще има чудодеен ефект.

Следете нашите новини и интересни истории на страницата ни във Фейсбук

Гледайте полезни лекции за родители в YоuTube канала ни

Не пропускайте новия ни брой

Последвайте "9 месеца" в Instagram