В разгара на сезона на отпуските хиляди български семейства се насочиха да почиват в южните ни съседки.

Много родители, които пътуват за първи път, се замислят какви документи са нужни на децата, за да преминат граница. Такива въпроси се задават в групи за пътувания и гранични пунктове.

5 съвета за пътуване с домашни любимци

Родител, направил си труда да отправи официално запитване до "Гранична полиция", сподели отговорът на институцията.

Там е посочено, че удостоверение за раждане не се изисква за малолетнии непълнолетни.

Защо е важно детето да носи слънчеви очила през лятото - съветите на офталмолога

"Официален отговор от Гранична полиция, относно искането за представяне на акт за раждане на деца, преминаващи КПП на България. Всички които твърдят, че трябва да се представи, да прочетат внимателно отговора и особено внимателно последното изречение. Ако искат да си го разпечатат и носят в колите при преминаване за доказателство.", пише Никола Стойков.

"Няма изискване за предоставяне на удостоверение за раждане за преминаващите през гранично контролните-пропускателн пунктове на страната малолетни и непълнолетни български граждани.", гласи заключението на отговора към Стойков.

Въпреки това потребителка посочва, че са искани актове за раждане и на двете ѝ деца при преминването на границата с Гърция наскоро.

Съвети за лятна почивка с бебе

"Миналата седмица пътувахме за Гърция със съпруга ми и двете ни деца и ни поискаха актовете за раждане и на двете деца. Не всеки път ги искат,но винаги ги нося,че незнам на кой какво ще му хрумне", разказва М. Христова.

Вижте целия текст:

Източник и снимка: https://glasnews.bg/