Бебето няма да разбере всичко, което правите, нито пък ще знае защо. Но да четете на глас е чудесна споделена дейност, която може да продължи с години, а ако я стартирате в най-ранна детска възраст, то това ще помогне значително за менталното развитие на вашето мъниче.  

Когато четете книжки на глас вие:

•    Учите вашето мъниче на комуникация;
•    Показвате му числа, букви, цветове и форми по забавен начин;
•    Изграждате умения за слушане, памет и говор;
•    Давате на вашето бебе информация за света около него.

Изчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

Докато стане на една годинка, то ще е научило всички звуци, необходими, за да започне да говори на родния си език. Колкото повече истории четете на глас, толкова повече думи ще чува вашето бебе и съответно толкова по-добре ще може да говори.

Чуването на различни думи изгражда в децата множество знания за различните значения на една или друга дума. Децата, чиито родители им говорят и им четат, често знаят повече думи до 2-годишна възраст от децата, на които не се чете. 

Когато четете на бебето си, използвайки много различни емоции и изразителни звуци, му помагате за неговото социално и емоционално развитие. Освен това чрез четенето насърчавате мъника да гледа, сочи, докосва и отговаря на въпроси. Това помага за мисловните му умения.

Най-важната причина да четете на глас е, че вашето мъниче прави връзка с вашия глас, усеща близостта ви, свързва книгите с майчиния глас и така ги разбира като нещо важно и значимо. Докато прекарвате време в четене на книжки, вие всъщност показвате на детето си, че четенето е нещо е важно. И ако на бебета и деца се чете често с радост, вълнение и близост, те започват да асоциират книгите с щастие. Така учите детето на любов към книгите.

Как вашето мъниче възприема книжките през началния си етап от развитие?

Малките бебета може и да не знаят какво означават картинките в книгата, но въпреки това те могат да се съсредоточат върху тях, особено ако има лица и ярки цветове. Когато четете или пеете приспивни песни и детски песнички, можете да забавлявате и успокоявате вашето бебе.

Здравата връзка родител-дете помага за предотвратяване на психични разстройства и поведенчески проблеми

Между 4-6 месеца:

  • Вашето бебе може да започне да проявява по-голям интерес към книгите. То ще хваща и държи книгите, но също така ще се опитва да ги поглъща, ще ги дъвче и изпуска. Изберете здрави винилови или платнени книги с ярки цветове и повтарящ се или римуван текст.

Между 6-12 месеца:

  • Вашето бебе започва да разбира, че картинките представляват обекти и може да започне да показва, че харесва определени картинки, страници или дори цели истории повече от други. Вашето бебе ще отговаря, докато четете, ще грабва книгата и ще издава звуци. До 12 месеца вашето мъниче ще прелиства страници (с ваша помощ), ще потупва или ще започва да сочи предмети на страница и ще повтаря вашите звуци.

Кога и как да четем книжка на мъничето?

Четенето на глас не изисква специални умения или оборудване, само вие, вашето бебе и няколко книги. Четете на глас по няколко минути, но го правете често. Не се притеснявайте да довършите прочита на цялата книга, важно е да се съсредоточете върху страниците, които вие и вашето бебе харесвате. Опитайте се да четете всеки ден, подходящо е преди лягане за сън. Четенето преди лягане дава шанс на вас и вашето бебе да се гушкате и така чувствате близостта помежду си, а това успокоява вашето мъниче. 

Също така е добре да четете и в други моменти от деня. Изберете време, когато бебето ви е нахранено и бдително. Книгите също са полезни, когато сте на пътувате или чакате някъде, така че винаги взимайте в чантата си една книжка, за да запълните времето.

Бебетата обичат и се учат от повторението, така че не се притеснявайте да четете едни и същи книжки отново и отново. 

Какви книжки да четем на мъничето?

Книгите трябва да имат прост, повтарящ се и познат текст и ясни картинки. През първите няколко месеца от живота вашето дете обича да чува гласа ви. Така че можете да четете почти всичко, особено книги с напевен или римуван текст. На втори етап бебето ви започва да се интересува повече от разглеждането на книжката, изберете такава с големи картинки на плътен фон.

  • Когато вашето бебе започне да хваща, можете да четете винилови или платнени книжки, които имат лица, ярки цветове и форми. 
  • Когато вашето бебе започне да реагира на това, което има вътре в книгите, добавете настолни книги със снимки на бебета или познати предмети.
  • Когато бебето ви започне да прави неща, като например да седи във ваната или да яде храна с пръсти, намерете книжки с истории за ежедневието, като време за лягане или къпане.
  • Когато детето ви започне да говори, изберете книжки, които позволяват на бебетата да повтарят думи или фрази.

Веси, млада майка, се бори за живота си и се нуждае от нашата подкрепа

Книжки с огледала и различни текстури (набръчкана, мека, драскаща се) също са чудесни за бебешката възрастова група. Същото важи и за сгъваемите книги, които можете да подпрете, или книгите с капаци, които се отварят за изненада. Настолните книги улесняват прелистването на страници за бебето, а виниловите или платнените книги могат да бъдат навсякъде – дори във ваната. Бебетата на всяка възраст харесват фотоалбуми със снимки на хора, които познават и обичат. 

Един от най-добрите начини да се уверите, че вашето малко дете ще израсне като читател, е да имате книги в къщата си. Когато бебето ви е достатъчно голямо, за да пропълзи до кошница с играчки и да избере една от тях, уверете се, че там има и няколко книги.

Oпределeте кръвната група на вашето детето, още преди то да се е родило

Освен книгите, които притежавате, можете да заемате и от библиотеката. Много библиотеки имат време за приказки и за бебета. Не забравяйте да вземете книга за себе си, докато сте там. Четенето за забавление е друг начин да бъдете пример за четене на вашето бебе.

Текст: Milenita May