Вашето бебе идва на бял свят с черна стърчаща коса. Вие се учудвате откъде се е взела, след като и двамата с таткото сте светлокоси. Всъщност прическата, с която се ражда детето, не дава представа за бъдещата му коса по цвят и вид.

Нежен мъх 
Косата на току-що роденото бебе е много нежна.То може да има и мъх по тялото – т.нар. лануго. Той пониква още във вътреутробния период. Обикновено мъхът е по-тъмен на цвят – кестеняв или тъмнокафяв. Любопитно е, че при недоносените е по-гъст.

Ангелската коса
След като ланугото опада, пониква първата трайна коса. Няма значение дали бебето дълго време ще е плешиво, или бързо ще му се появи коса. Всички новородени имат около 150 000 космени фоликула. Постепенно броят и дебелината на фоликулите се увеличават, като процесът спира към 3–4-годишна възраст.

Мога ли да боядисвам косата си през бременността?

Най-често бебетата се раждат със светла коса. Както при кожата, цветът зависи от пигмента, наречен меланин. Той се произвежда от специални клетки – меланоцити. Тези клетки са разположени в корена на космите. Когато детето е малко, меланоцитите все още са незрели и произвеждат много малко или пък въобще не произвеждат този пигмент. Косата е светла, тенът на лицето също е светъл... Така е при повечето бебета, но не задълго.

Едва ли ще е русо
С течение на времето меланоцитите започват да действат по-ефективно, като обилно произвеждат прословутия меланин. Той бавно започва да оцветява косата на вашето бебе и тя постепенно потъмнява. Кожата му също става малко по-матова. Промяната на цвета на кожата се извършва по-рано, отколкото на косата. Не при всички е така – както някои кожи много трудно получават загар от слънцето, така и някои коси потъмняват по-малко или никак. Причината е съвсем проста – техните меланоцити произвеждат по-малко количество меланин.

Затова след раждането на бебето не си губете времето да гадаете какъв ще е цветът на косата му, като се вглеждате в оттенъка на ланугото. Този цвят зависи от твърде много наследствени фактори.

3-годишно момиченце дари косата си за добра кауза

Схемата е изключително сложна и затова не е изключение да се види чернокосо дете със светла кожа или русокосо с матова кожа. Все пак в повечето случаи има връзка между цвета на кожата и цвета на косата: матова кожа и тъмна коса, светла кожа и руса коса.

С времето се променя и типът на косата. Красивите букли, които придават ангелски вид на бебето, могат да останат само мил спомен. За това явление не може да се даде никакво обяснение. Цветът на кожата и на косата на детето ви се определя от многобройни генетични фактори, предавани от прабаби, прадядовци, баби. Не се учудвайте, ако и двамата с таткото сте с прави коси, а детето ви е къдрокосо...

Д-р Бистра Йовчева, педиатър