„Когато бебо се роди през декември, излязохме на първата разходка чак през март!“ Подобен опит може да ви сподели не една майка, чието мъниче се е появило на бял свят през зимата.

Толкова ли е несправедлива наистина съдбата към тези дребосъци? Докато летните новородени имат привилегията да се разхождат на въздух още от първия ден, то зимните да са под домашен арест толкова дълго? А каква температура да поддържаме в дома си? Как да ги обличаме?


Потърсихме отговори на въпросите си от д-р Елисавета Попниколова, специалист по детски болести към ДКЦ 22, база „Мизия“, автор на книгата „Бременността и първата година от живота на твоето дете“.

ПРИСЪДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА ДА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER ОЩЕ СЕГА

Д-р Попниколова, каква трябва да е стайната температура, при която да отглеждаме бебето през зимните месеци?

За да определим температурата в стаята, имат значение килограмите на бебето. Много от новородените тежат около 3 килограма. Ако случаят е такъв, стайната температура е добре да е 22 градуса. Ако бебето е по-едро – над 4 килограма, или когато наддаде и достигне това тегло, достатъчно е в стаята да е 20 градуса. Тази температура трябва да се поддържа постоянно.

А как да е облечено и завито новороденото у  дома?

Ако се поддържа посочената по-горе температура, бебето има нужда само от два ката дрехи: боди с късо ръкавче и върху него блузка с дълъг ръкав плюс долнище (или цяло гащеризонче). Дрехите да са памучни. Завивката да не е твърде дебела, а лека и памучна, може и от мерино.

Как да протича къпането?

Стайната температура в помещението, където ще къпете бебето, трябва да е около 25 градуса, а тази на водата – 37 градуса. След като го съблечете, оставете го за няколко минути голичко да порита, преди да започнете къпането. След като свършите с банята и подсушаването, намажете го с избраната козметика и го облечете, без този път да стои голо.

Нужна ли е дезинфекция на дрехите?

Да, дрехите на бебето е добре да се гладят до края на първата годинка. И докато през лятото, ако дрехите съхнат на силното слънце, гладенето може да се пропусне, през зимата то не бива да се подценява.

Полезно: Безплатни лекции за бъдещи и настоящи родители

Възможни ли са разходки през зимата?

Да, разбира се. Но първо трябва няколко дни детето да се адаптира постепенно към външната температура. Първата стъпка в тази посока е в продължение на два-три дни стаята да се проветрява в присъствието на детето. Проветряването е добре да стане през най-топлата част на деня – по обед. През първия ден може да продължи пет-десет минути и постепенно да се увеличи до половин час.
След тези два-три дни на адаптация може да започнете да извеждате бебето навън. И пак по същата схема. Първо за няколко минути на терасата, после постепенно на разходка за час-два в парка. 
Бебетата могат да се разхождат навън при температура до минус 10 градуса. Стига да са преминали през постепенна адаптация и да са подходящо облечени, няма проблем те да се извеждат при подобни ниски температури и да прекарват навън до два часа.

А какво значи „подходящо облечени“ за разходка през зимните месеци?

Ако времето е по-меко – между 15 и 20 градуса, подходящото облекло включва посочените два ката дрехи (боди с къс ръкав + горен кат дрехи с дълъг ръкав и ританки), като към тях е добавено памучно палтенце и памучно одеяло.
При температура между 10 и 15 градуса към това облекло добавете и шапка.
Под 10 градуса вече е време за по-сериозни дрехи: шушляково яке и зимно по-дебело одеялце. В най-студените дни са подходящи целите шушлякови гащеризони (така наречените „ескимоси“).

Има ли нужда от подсилване на имунната система на бебетата през зимата?

За да е здраво едно дете, двата най-важни фактора са хранене и закаляване. За бебетата, разбира се, най-добро е естественото хранене, т.е. кърменето. То укрепва организма най-добре. По-късно, с порастването, храненето все така играе важна роля и трябва да е здравословно и пълноценно.
Що се отнася до закаляването, ако се спазват изброените принципи – умерена стайна температура, въздушни бани преди къпане, без навличане с излишни дрехи, всекидневни разходки въпреки студеното време, закаляването ще е налице.
Отделно от храненето и закаляването, ако желаете да подсилите имунната система на кърмачетата, може да се редуват например Имунокинд и Шуслерови соли. Първо в продължение на един месец се дава Имунокинд, после за същия период – Шуслерови соли №3 и 4. След това пак се сменят.

Лесно ли се разболяват малките бебета?

Няма настинало дете. Това, което хората смятат за настинка, всъщност е вирусна инфекция. Няма смисъл да се затрупват децата с дрехи и да се претоплят помещенията. По-важно е да сме предпазливи към вирусите. Тоест често да проветряваме стаите и да не водим децата в затворени помещения, където има много хора. Това значи и да не ги разхождаме в МОЛ-овете. Защото през зимата много от майките ходят с бебешките колички на разходка именно там – в МОЛ-а,защото е топло. Но това е грешка. Децата трябва да се разхождат на открито, на въздух.
Ако пък някой от родителите е прихванал вирус, трябва да носи маска, която да се сменя на всеки час. Ако все пак кърмачето също се зарази, даваме посочените по-горе Шуслерови соли.
Като цяло малките бебета боледуват рядко. От една страна, заради по-тесните си контакти, от друга – заради защитата, която получават от кърмата. Важното е да се закаляват и да се хранят здравословно. Ако това е така, те ще са по-устойчиви и към вирусите.

Текст: Ани Кашкавалджиева

Абонирайте се за канала ни в YouTube, за да следите новите лекции от Училището за родители на списание "9 месеца":