Стресът не е непобедим! С растящо бебе в утробата, с всекидневни сериозни трудови ангажименти, с посещения на училище за бъдещи родители, на курсове по Пилатес... не е чудно, че повечето бъдещи майки са подложени на свръхнапрежение.

Сигурно често четете за стреса, който съпътства бременността. Заплахите, разбира се, помрачават радостта ви от очакваното бебе. Лошото обаче е, че тревогата може да се предаде и на него. Някои изследвания твърдят, че стресът през 9-те месеца се свързва с ниско тегло при раждането и дори с повишен риск от аборт, с по-висока честота на астма при бебетата, с понижен коефициент на интелигентност на 18 месеца... Колкото и обезпокоителни да са тези данни, важното е да не се паникьосвате.Няма съмнение, че напълно естествено е да изпитвате известен стрес през 9-те месеца – напълно нормални са тревогите ви дали бебето в корема е добре, как ще протече раждането, какъв ще е новият ви живот като майка... Но не само бременността ви води до стрес. Главната причина положително е в съвременния динамичен живот.

Професионални безпокойства
Безспорно стресът е по-разпространен през XXI век. Макар че работното време е намалено, днес като правило се работи по-интензивно. Установено е, че стресът в офиса е причина за два от всеки три дни отсъствие по болест. По-рано хората са имали повече време за общуване, за разходки и просто за близост помежду си. Днес комуникациите разчитат най-вече на електронната поща, на мобилните телефони, които дават възможност за 24-часова връзка. Икономическата криза влошава още повече живота. Проучване, обхванало 1100 бременни жени, показва, че близо 90% от тях изпитват в някаква степен стрес. Една от всеки пет се тревожи за работата си, една трета се плашат от следродилна депресия, една трета са загрижени за финансите си. Изненадващо – една на 12 жени се вълнува за външния си вид през бременността.


Малка доза тревога срещу скуката
Според психолозите стресът ни стимулира да ставаме сутрин от леглото и да извършваме всичко необходимо през деня. Без стрес животът би бил твърде скучен и еднообразен. В кръвта се отделят адреналин и други хормони, свързани със стреса, които позволяват да се справяме с всеки възникнал проблем.

Когато обаче безпокойството продължи по-дълго и не изчезва, душевната хармония сериозно е нарушена. В по-късен етап от живота стресът е вероятен рисков фактор за появата на проблеми със сърцето. Ако той е оставен без контрол, може да причини безсъние, болест на раздразнените черва, псориазис, мигрена... Но дали той може да навреди на бебето?

Лошо е и за бебето
През последните 10 години различни проучвания по света показват едно и също – ако бременната жена изпитва тревога, при детето й ще има повишен риск от проблеми с емоциите, поведението и ученето по-късно. При такива жени заплахата детето им да има дефицит на вниманието е удвоена.

Последни проучвания сочат, че стресът може да промени функциите на плацентата още през 17-ата г.с., като позволи на стресовия хормон кортизол да премине от майката в детето. Още през първите 20 мин на стреса кортизолът навлиза в кръвта и помага на организма да се справи с възникнала ситуация. Той осигурява необходимата енергия за това, като мобилизира кръвната захар в тялото. В някои случаи по-високите нива на този хормон могат да доведат до промени в развитието на мозъка на плода. 

Е, няма успокоение...
Разбира се, понякога животът поднася ситуации, при които е трудно да се запази хладнокръвие. Някои бременни се тревожат, че повръщането им може да навреди на бебето и нищо не е в състояние да ги успокои. Евентуалните леки средства, предписани за успокоение, ги карат още повече да се тревожат за бебето.

Добрата новина
Въпреки евентуалното негативно влияние на стреса върху бременността, рискът от увреждане на бебето е малък. Около 90% от новородените са без проблеми в развитието независимо от стреса при майките им.

Дори майката да се е тревожила през 9-те месеца, има данни, че денонощните й грижи за бебето през първата година може ефективно да противодействат на евентуалния отрицателен ефект през вътреутробния живот. Проучване в САЩ открива, че стресът при майката през бременността дори може по-късно да помогне на развитието на детето. Според учените кортизолът упражнява натиск като хормон на стреса, но всеки орган в тялото се нуждае от него, за да се развива нормално. Така той потенциално би могъл да ускори развитието на органите преди раждането.

Релаксирайте
Има прости начини да се намалят стресът и неговото влияние през бременността. Редовният масаж от бъдещия татко доказано понижава риска от преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото. Помага и посещаването на училище за бременни, в което се завързват приятелства с други бъдещи майки. Добре е редовно да се консултирате с вашия лекар или с вашата акушерка. Всичко това ще ви помага да не се чувствате сама през този важен период и да получавате нужната подкрепа.

„9 месеца”