Удоволствие и щастие е за нас, че реализирахме поредния ценен разговор с добри специалисти. Макар и вирутална, компанията на д-р Владимир Чучумишев и Михаела Ангелова ни позволи да насочим поглед към рисковата бременност и ни научи как да се грижим за себе си, за да бъдем здрави както отвътре, така и отвън.

Той е акушер-гинеколог, следващ интереса си към пренаталната диагностика и грижата за пациентки с високо рискова бременност и риск от повтарящи се аборти. Тя е психолог с богат опит при двойки с репродуктивни проблеми, както и такива, преживели спонтанни аборти. Двамата отговориха на нашите въпроси, успокоиха притесненията на родителите и дадоха полезни съвети на аудиторията ни. 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

Кога говорим за рискова бременност? Ето какво ни сподели д-р Чучумишев: "Рискова наричаме всяка бременност, при която имаме шанс бременността като състояние да влоши здравословното състояние на майката или на плода, или на двамата едновременно." Най-често притеснения имаме тогава, когато говорим за бременности след повтарящи се загуби. По-тежко протичане на бременността се очаква и при много младите и много възрастните бременни, жените с наднормено тегло също могат да имат неблагоприятно развитие на бременността. В рисковата група влизат и жените, приемащи наркотици, алкохол, цигари. 

Страхът често присъства силно през 9-те месеца. Каква е ролята на таткото в такива моменти и как състоянието на бременната жена може да се подобри? По този въпрос потърсихме мнението на психолога Михаела Ангелова. "Таткото е изключително важна част от целия процес и е важно да го включваме. Да, той би могъл много да допринесе към намаляване на страховете, на тревожността, която майката изпитва." На първо място обаче е важно да слушаме тялото си. Тялото ни знае много добре какво ни е нужно, разбира се, бебето също ни индикира отлично. 

Как да се подготовим предварително за втората си бременност, ако вече първата ни е била рискова? Важен въпрос, на който сме сигурни, че много бременни искат да чуят отговора. Нашите гости дадоха полезни съвети. 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

В уеб-предаването поговорихме и за храненето и приема на витамини. Теодора Артинова, старша акушерка, ни разказа повече за хранителната добавка ПреМама Дуо и ни обясни подробно защо тя е верен приятел преди, по време на и след бременността. 

Ако не сте ни гледали, можете да го направите още сега: