Раждането не започва като по филмите – изведнъж и бързо. Първа е фазата на подготвителните маточни контракции, които се появяват през 10–15 сек и траят 15–20 сек. Постепенно интервалът между две маточни контракции се скъсява, а продължителността им се увеличава. Тази плавност на родилната дейност позволява бавно и постепенно да се подготвите за раждането.

КАК ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА КЪРМЕНЕТО ОЩЕ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

Първите маточни контракции са слаби, но са придружени с леки болки ниско долу в корема или в кръста. Постепенно контракциите стават по-чести и по-болезнени. Раждането е в ход и вие трябва да тръгнете към родилния дом. През първия период на процеса болките стават все по-чести и по-силни. Медикаментите, които се прилагат в предродилната зала, не могат да ги изключат напълно. Затова трябва да си помогнете и вие. Това означава правилно да дишате през различните периоди. Техниката на дишане се усвоява чрез дихателни упражнения. Може да ги правите легнали или седнали. В основата на упражненията е гръдното дишане.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER
 

Гръдно дишане. За да сте сигурна, че правилно изпълнявате това дишане, поставете едната ръка на гърдите, а другата на корема. Поемете дълбоко въздух със затворена уста, задръжте го 1–2 сек и бавно издишайте с отворена уста. При правилно дишане с поемането на въздуха ръката, която е върху гърдите, се повдига, а ръката върху корема се придвижва съвсем леко.
Повърхностно дишане. Това дишане се прилага в първия период на раждането – разширяването на маточната шийка. Този период е най-болезнен и най-продължителен. Повърхностното дишане се прави само по време на болката. Когато тя премине, дишайте нормално. Поемайте въздух със затворена уста, защото почти всички медикаменти, които се прилагат в предродилната зала, изсушават лигавицата на устната кухина, а консумацията на вода е сведена до минимум.


След като поемете дълбоко въздух, задръжте 2–3 сек, след това го изпуснете с отворена уста. Отново поемете въздух, бавно задръжте, издишайте. Трябва да усвоите постепенно този ритъм, като започнете от 10 сек и стигнете до 30–40 сек.
Блокирано дишане. Това дишане се прилага по време на втория период на раждането – изгонването на плода. Когато разкритието на маточната шийка вече е пълно, болките започват да отслабват и се появява чувството за напън. Сега трябва да помогнете на бебето да се роди. По време на маточната контракция последователно напъвайте три пъти.
Поемете дълбоко въздух с отворена уста, затворете я и се опитайте да задържите въздуха в белите дробове, като мислено броите до десет. След това изпуснете въздуха. Веднага отново поемете въздух, задръжте 10 сек, издишайте и за трети път дълбоко вдишайте, задръжте, издишайте. При упражненията задържайте въздуха в гърдите, но по време на раждането чрез напъните се стремете да изтласкате бебето навън. Напъните насочете към ануса, а не към лицето и врата. Когато упражнявате това дишане, легнете по гръб, свийте краката в колената и максимално ги разтворете настрани. Това е позата ви по време на раждането.
Задъхано дишане. Непосредствено преди да се роди главата на бебето, вместо да напъвате, трябва да дишате. Дишането е учестено, задъхано, вдишване–издишване за 1–2 сек. Дишайте с полуотворена уста. Опитайте да издържите на това темпо около 30 сек. Задъханото дишане помага да се избегнат разкъсвания на родилните пътища.
Последно упражнение. Идва ред на преминаването от блокирано към задъхано дишане. Усвояването на това упражнение е важно, защото преходът от едно дишане към друго без пауза е труден. При подадена команда изпуснете въздуха, който е в белите дробове, и веднага преминете към задъханото дишане.
Добре е да сте наясно, че техниката на дишането не се усвоява за един ден. Затова бъдете постоянна и упорита. Релаксирането в родилната зала е трудно, ако предварително не сте се научили да медитирате или да се отпускате. В паузите между две контракции затворете очи, отпуснете ръцете до тялото, отпуснете и краката, мускулите на лицето. Насочете мислите си към приятни емоции. Така ще запазите силите и енергията си за втория период на раждането.