Може би сте чували, че косата става гъста и лъскава по време на бременност. Това може да е вярно за някои жени и е благодарение на високите нива на хормона естроген, който стимулира растежа на косата. При други бъдещи майки обаче косата изтънява и започва да опада. Най-силен косопад се появява непосредсвено след бременността.  

Какво причинява загуба на коса

И мъжете, и жените губят средно около 50 до 100 косъма всеки ден. По време на бременността повишаването на нивата на естроген забавя естествения цикъл на отделяне на космените фоликули. В резултат на това някои жени всъщност могат да нямат косопад докато са бременни. Но това не винаги е така.

Хормонална смяна

Някои жени могат да получат сериозен косопад и изтъняване на косъма в следствие на стрес или шок. Това състояние засяга малък брой жени по време на бременност. 

Първият триместър може да стресира тялото, тъй като балансът на хормоните се измества драстично, за да подкрепи растящото бебе. В следствие на стрес на организма вместо да губите средно 100 косъма на ден, може да загубите 300 косъма на ден.

Косопадът, който се дължи на хормоналните промени по време на бременност, може да не се случи веднага. Вместо това може да отнеме два до четири месеца, за да забележите изтъняване на косата. Това състояние обикновено не продължава повече от шест месеца и не води до постоянен косопад.

Здравословни проблеми

По същия начин, здравни проблеми могат да възникнат по време на бременност, което отново да стане причина за изтъняване и оредяване на косата ви. За някои бъдещи майки това се оказва много драматиен момент.

Проблеми с щитовидната жлеза

Нарушения на щитовидната жлеза, като хипертиреоидизъм (прекалено много хормон на щитовидната жлеза) или хипотиреоидизъм (твърде малко хормони на щитовидната жлеза), могат да бъдат трудни за установяване по време на бременност.

От двете състояния хипотиреоидизмът е по-често срещан, засягащ около 2 или 3 от 100 бременни жени. Косопадът е един от симптомите, заедно с мускулни крампи, запек и изтощение. Около 1 на 20 жени също могат да имат проблеми с щитовидната жлеза (следродилен тиреоидит) след раждането на бебето. Във всички случаи проблемите с щитовидната жлеза обикновено се диагностицират с кръвен тест.

Недостиг на желязо

Дефицитът на желязо се случва, когато нямате достатъчно червени кръвни клетки, за да достигне кислород до различни тъкани в тялото. Това може да причини изтъняване на косата заедно с други симптоми, като умора, неравномерен сърдечен ритъм, задух при поактивни движения и главоболие.

Бременните жени са изложени на повишен риск от развитие на анемия с дефицит на желязо. Това състояние може да бъде диагностицирано и с кръвен тест. Въпреки че косопадът при тези състояния не е постоянен, косата ви може да не се върне към нормалната си дебелина, докато нивата на хормоните или витамините не се върнат в нормалните граници.

Косопад след раждане

При много жени косопадът се засилва осезаемо след като родят. Това е вследствие на рязкото спадане на нивата естроген в организма ви. Макар че може да е доста неприятно да виждате, че губите все повече коса с всеки изминал ден, това не бива да ви тревожи. Обикновено продължава около четири месеца след появата на новороденото. След това косата ви ще започне да се възстановява.

Лечение на косопад 

Косопадът по време и след бременността може да не изисква специално лечение. По принцип се решава самостоятелно във времето. Понякога лекарите предписват миноксидил, ако растежът на косата не се върне към предишното си състояние, но това лекарство не се счита за безопасно за употреба по време на бременност.

В случай на състояния като хипотиреоидизъм или желязодефицитна анемия е важна консултацията с Вашия лекар за намиране на лекарства или витаминни добавки, които ще върнат нивата Ви в норма.

Някои лекарства са безопасни, докато кърмите, а други не. Миноксидилите, например, не се считат за безопасни, ако кърмите. Това е нещо, което може да започнете, след като приключите с кърменето.

Важно за вашата коса е да консумирате здравословна храна, както и включването на балансирана диета в живота ви. Съсредоточете се върху получаването на достатъчно протеини, желязо и други важни хранителни вещества. Можете също така да попитате вашия лекар за най-добрия пренатален витамин за вас, без рецепта или по лекарско предписание.

Забравете за стегнатите плитки, опашки, къдренето с електирческа маша, както и всички прически, които могат да вредят на косъма ви. Измийте нежно косата и използвайте широк гребен, за да не дърпате косата прекалено силно, докато имате проблем с нея.

Текст: Деница Янкова