Първа награда спечели вокалната група „Пеещите котенца“ от международния фестивал за изкуства „Magia Italiana“ в Римини, Италия. Пловдивските таланти впечатлиха авторитетното жури, в чиито състав преобладаваха италиански музиканти, с песните „Questa mia nonna“ и “Saltarella con la corda” на композитора Невена Кючукова. Истински фурор предизвикаха прекрасните осем солисти, излизайки първи на сцената на гала-концерта. Те изпяха новия детски хит „Скачай на въже“ /“Saltarella con la corda”/, който направи своя дебют на италианска сцена.

Ученици от Банско спечелиха златни медали в математическо състезание

Аделина, Азалия, Ангел, Дария, Дарина, Невена, Светлана и Цветомира с усмивки, стилни дизайнерски костюми и професионално изпълнение озариха сцената на Club Opera beach, изградена на брега на морето на италианския курорт Римини. Всеки един от тях демонстрира уникална сценична и техническа подготовка. Участниците в „Magia Italiana“ и зрителите в откритата зала бурно аплодираха малките звезди на възраст от 5 до 7 години. По-късно членът на журито Пламена Златева, която е вокален педагог и директор на хора на оперния фестивал в Брегенц – Австрия, в Бад Андорф и има участия в Испания, Корея, Германия, Италия и др., връчи златната купа и медалите на ДВГ „Пеещите котенца“.

Единствено малките пловдивски таланти бяха подготвили изцяло репертоара си за конкурса в Римини на италиански език. Само за 2 месеца научиха 6 песни на композитора Невена Кючукова на италиански, преведени с много любов и професионализъм от Невена Костова.

Първа награда бе присъдена и на 7-годишната солистка на „Пеещите котенца“ Светлана Костова, която изпълни песента “Una barka strana” /„Странна лодка“/. Това е второ авторитетно отличие за Светли, след сребърния ѝ медал преди 8 месеца на Европейския конкурс за нова авторска песен „Златни искри“. Призът ѝ бе връчен от члена на международното жури Франческо Зохар. „Радост изпълва сърцето ми и мокри очите ми! Обичам я и не спирам да се гордея с нея! Благословена да е!“, сподели Светлана Костова, която е баба на 7-годишната носителка на златния приз.

Виктория Байрактарова - момичето, което само за година прочете 552 книги

На гала-концерта изпя любимата си песен „Лято на море“ /„L’estate al mare”/ на италиански език 7-годишната Дарина Танева. Тя очарова журито с уникалната си дикция и прекрасно глисандо, с ритмичното и перфектно изпълнение на сложни думи в текста на италиански език. Дари получи втора награда и специално поздравление от тримата италиански музиканти и преподаватели в журито – от композитора и вокален педагог Джани Непи, Франческо Зохар и Мария Роса Карета. Песента в българския си вариант е носител на златен медал от арт фестивала „Сезони“, а аранжиментът ѝ е дело на преподавателя в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ проф. д-р Веселин Койчев. „Прекрасно представяне на групата и на вокалистите. Изпълнени сме с благодарност и удовлетворение. Заслужени награди. Дари с нетърпение очакваше представянето си и е много щастлива и доволна от участието си в Италия. Като нейна майка се чувствам щастлива и се гордея с успехите ѝ, разбира се“, сподели вълнението си майката на Дарина – Дани Танева.

Момчета в четвърти клас намериха и върнаха изгубен портфейл

С трета награда бе отличена и Аделина Христоскова, която изпълни песента “L’estate di nuovo al mare”. Тя също за първи път се представя на чуждестранна сцена и макар че е на 6 години, чудесно се изяви с италианската верския на детския хит „Пак съм на море“, която бе номинирана на Детска мелодия на годината през 2018 г. „Аделина изпя песента за морето “L’estate di nuovo al mare” и се представи невероятно на второто си самостоятелно изпълнение на сцена! Ние сме горди родители с нейните победи! Всички „котенца“ се изявиха блестящо на международния конкурс „Magia Italiana“, коментира майката на 6-годишната солистка Силвия Малфати-Христоскова.

Бронзово отличие бе присъдено и на 5-годишните близнаци Невена и Ангел Благоеви, които изпълниха песента „Близнаци“. Те показаха пред международното жури своите вокални умения и зарадваха родителите си с блестящо изпълнение. Станаха любимци на публиката, особено след като в края на песента Ангел целуна сестричката си, демонстрирайки освен чудесна вокална подготовка и джентълменско поведение.

Николай, едва в четвърти клас, а вече издал втората си книга

„За пореден път вокалистите от ДВГ „Пеещите котенца“ доказаха колко е голям таланта им. Прекрасни изпълнения на групата и на индивидуалните участници. Без никакви притеснения излязоха на сцена и пяха не само на български, но и на италиански език“, коментира майката на 6-годишната солистка на „Пеещите котенца“ Цветомира – Гергана Тошева. 

С приз „Grande Maestro“ бе удостоена Невена Кючукова, която е композитор, текстописец и ръководител на ДВГ „Пеещите котенца“. Наградата ѝ бе връчена от международното жури на фестивала.

12-годишният Виктор се гордее със 105 медала от турнири по плуване

Златният медал на „Пеещите котенца“ от престижен музикален форум в Италия е още едно признание за пловдивската музикална школа, коментираха присъстващите арт експерти на фестивала. „Прекрасни български деца! Спечелиха всичко, което се раздава в тяхната категория! Гордост за България, за Пловдив и за семействата, в които са се родили! Респект пред неповторимата Невена  Кючукова – двигател и автор на всички прекрасни песни! Изключителен музикален педагог и мотиватор. Бъдете здрави и благословени, „Пеещи котенца“!, обобщи в края на гала-концерта Светлана Костова.

В 20-то издание на международния арт фестивал „Magia Italiana“ участваха над 400 деца и младежи от 5 държави, които представиха различни изкуства – балет, театър, народна, поп и джаз музика. 

Източник и снимки: https://www.plovdiv-press.bg/