Министерството на здравеопазването (МЗ) даде крачка назад за задължителните електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабетици след 10 дни хаос в издаването и изпълнението им. 

Хартиените рецепти се връщат, но само за спешните медици, предложиха от МЗ в опит да тушират недоволството на пациентите в сезона на вирусите. Мярката ще е временна – до 1 март догодина.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА 

При такава рецепта фармацевтът ще трябва да провери дали медикът фигурира в списъка на работещите в спешните центрове и едва тогава ще може да я обслужи.

Предложението е свързано и с проблемите, които имат лекарите в отдалечените райони, които са свързани с лоша интернет връзка и с липсата на устройства, на които предписанието да се издаде. 

Реакциите на това предложение са смесени – някои лекари подкрепят, но други смятат, че не е работа на спешните медици да лекуват състояния, които не са животозастрашаващи.

Вече 13 години д-р Бойко Господинов е лекар в пернишката спешна помощ. Казва, че редовно пациенти, особено родители на малки деца, ги викат за вируси.

С изкуствено дишане на улицата медицинска сестра от Ловеч спаси дете

„Работата на спешните медици е да оказваме спешна помощ, а не да правим консултации вкъщи. Представете си и още нещо – викат ни през нощта. Пишем рецепта, и как ще я изпълнят? В Перник няма нито една денонощна аптека“, пита д-р Господинов.

Той напомня, че не е достатъчно да се изпише лекарство, трябва да се проследи и неговото действие.

От здравното министерство не очакват, че частичното връщане на белите рецепти ще затрудни работата на спешните медици. Идеята тепърва ще се обсъжда. Ако се приеме, е възможно да влезе в сила около края на ноември.

За 10 дни от въвеждането на задължителната електронна рецепта за определени лекарства са издадени над 181 000 предписания. 60% от тях са изпълнени. 13 000 са анулирани, което е около 7%.

Бейби бум на Димитровден - 11 бебета проплакаха във Варна

Възможността за замяна с продукт със същата активна съставка, което стана и повод за спор между лекари и фармацевти, е дадена при под 1/4 от предписанията.

Източник: https://btvnovinite.bg/