Вече циркулират вирусите, които удрят ларинкса. Навлизаме в сезона на ларингитите, предупреждават лекари. Заболяването е добре познато с пресипване на гласа и поява на т.нар. "лаеща кашлица".

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

Най-податливи са децата! 

Ларингитът при малчуганите е изключително срещана диагноза. Най-често боледуват деца от 2 до 7 години. Причинителите са най-често вирусни - грипни, парагрипни, аденовируси и RSV, обяснява педиатърът д-р Марио Янакиев. 

Безплатни консултации за ендометриоза в 'Майчин дом'

Лигавицата под гласните струни набъбва и става оточна. Поради физиологичните особености на ларинкса детето започва трудно да вдишва и издава специфичен звук.
От пълно здраве детето започва със суха, честа и лаеща кашлица и трудно вдишва. Много често кашлицата води и до повръщане. Болният може да повиши температурата в умерени граници - до 38 градуса, и това да продължи няколко дни.

Ларингитът при бебета изисква особено внимание, тъй като много бързо се развива и те рязко се влошават. При кърмачетата той протича много по-драматично. Гласът става дрезгав до липсващ при най-мъничките и те трудно вдишват.

По думите на доктора не е необходимо при добро състояние да се правят изследвания, тъй като при ларингит кръвната картина няма да бъде променена. Той уточнява още, че през последната година под формата на ларингит се проявяват и актуалните вирусни инфекции - грип и коронавирус.

Забавни кадри на новородени, които ще ви усмихнат

Над 2600 души са се разболели от грип и остри респираторни инфекции за седмица, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-много болни има във възрастовата група от 0 до 4 години и сред учениците до 14 години. 

Източник: https://www.bulnews.bg/