Депутати от управляващото мнозинство обмислят отдавна отлаганите законодателни промени за въвеждане на равни права на двамата родители след раздяла или развод, както и наказване на отговорните за родителското отчуждение. 

На къргла маса в парламента се обсъди подробно въпросът по повод споровете за родителски права след раздяла. Участие в разговора взеха организации на родители и отговорните държавни институции. Присъстващите се обединиха около мнението, че законодателни промени са необходими.

Почти 26 хил. сигнала за деца в риск са подадени през 2023 г.

Експерти, съдии, адвокати, представители на гражданския сектор, родители и народни представители обсъдиха какви са настоящите законови пречки за практикуване на споделено родителство и какво трябва да включват евентуални бъдещи законодателни промени. Обсъди се и въвеждането на закон за работата на психолозите, за да се гарантира подобряване на процесите при бракоразводни дела и работа с деца.

Народните представители и отговорните институции признаха, че са закъснели с приемането на промени в Семейния кодекс и казаха, че е назрял моментът да се промени законът

Надежда Йорданова от ПП-ДБ заяви, че има текстове в процес на подготовка, които да стъпят върху предложения от 2016 г., но не се ангажира с взимането на окончателно решение, докато не се чуе мнението на ангажираните с темата страни. Тя подчерта важността на работата и със самите родители, за да се възстановят по-бързо след раздялата. Йорданова предложи в Закона за закрила на детето да се добавят като уязвима група децата, жертви на т. нар. родителско отчуждение.

Какво да направите, ако детето ви е подложено на онлайн тормоз

"Сегашното законодателство позволява съвместно родителство само когато родителите се споразумеят за това", уточни Йорданова.

"Една от възможностите е оборимата презумпция. В момента съдът, когато тръгне по исков ред, е длъжен да се произнесе по това, независимо дали има или не спор по отношение на родителските права, а ако единият от родителите поиска да се произнесе, само тогава ще се произнася – това е оборимост на презумпцията", добави Екатерина Захариева от ГЕРБ. По думите ѝ целта е родителите да не се впускат в излишни спорове за децата. "Това, което трябва да ни води, е висшият интерес на детето", подчерта Захариева. Тя допълни, че не се предвижда промяна на съдилищата, които гледат бракоразводните дела.

По време на кръглата маса част от представителите на родителските организации настояха за разписването на официални дефиници за споделеното родителство и родителското отчуждение, както и дали приемните родители влизат в казуса.

Родители, присъстващи на кръглата маса, разказаха от първо лице с какви предизивкателства се сблъскват при работата със социалните работници и отправиха критики към отговорните институции.

Социалният министър Иванка Шалапатова увери, че ще се работи за подобряване капацитета на работещите по темата. Според изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Надя Танева към социалните работници има по-големи очаквания, отколкото позволяват техните правомощия. Тя призна, че на места липсват компетенции.

"Най-много ми харесва идеята, че ще се стимулира равното участие и на двамата родители в отглеждането на детето", каза адвокат Йорданка Бекирска. По думите ѝ в момента Семейният кодекс заставя съда да избере кой от двамата родители е по-годен за изпълнение на родителските права.

Родителството - поезията, която пишем в сърцата на нашите деца

Зорница Шуманова, национален координатор по въпросите за домашното насилие към Министерството на вътрешните работи, смята, че споделеното разпределяне на родителските права е възможно, когато родителите са запазили добри отношения помежду си. По думите ѝ тази форма на разбирателство има предимства, като родителите могат по-пълноценно да участват в живота на детето. Шуманова уточни, че ако детето се използа като оръжие за отмъщение от страна на родителите, това да се води като случай на домашно насилие и да бъде добавено към Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН).

Разгледан бе и въпросът как законово ще се регулира времето за прекарване на детето с родителите, ако децата са бебета/кърмачета, единият родител живее в друг град или държава, или децата или родителите имат здравословен проблем.

Източник: https://www.mediapool.bg/