Между 650 и 800 лева излиза подготовката за първия учебен ден. Най-драстично са поскъпнали тетрадките и учебниците – с 20-25%. Подобно е положението и с ученическите раници, аксесоар, без който децата няма как да минат. Тук също има поскъпване – миналата година пособието е струвало от 70 до 80 лева, сега моделите гонят стотак.

Месечна карта 10 лв. за градския транспорт - подкрепа към родителите на малки деца

„Най-скъпи са тетрадките, тъй като хартията се вдига вече от няколко месеца, непрекъснато има движение нагоре. Може би с около 20%“, разказват търговците.

Родителите пък пресмятат без какво не може ученикът. Минимумът ще е общо за униформа, дрехи, които трябват първоначално, раници, помагалата, които се докупуват. За първи клас ще са нужни около 650 лева за най-необходимото. Ако ученикът е по-голям, сумата също расте и достига поне до 800 лева, показва проверката по списъка за пазаруване.

Държавата отпуска помощ за първокласниците, но тя не покрива дори половината разходи. Освен това идва не сега, когато е нужна, а по-късно. Дава се на две части, през първия и през втория срок, така че в момента родителите не могат да разчитат на нея.

Мамо, не ме оставяй да плача - целувките ти няма да ме разглезят!

Сериозно е поскъпването и при учебниците, увеличени са всички – и новите, и тези втора употреба. Литература за осми клас миналата година е струвала 14,90, а сега е 19.50. А родителите трябва да помислят и за задължителния букет за първия учебен ден.

Източник: https://www.plovdiv-press.bg/