"Мател" представи първата си кукла Барби, която представлява човек със Синдрома на Даун, предаде Асошиейтед прес.

Компанията за детски играчки си сътрудничи с Националното дружество за Синдрома на Даун (НДСД), за да създаде Барби и да "гарантира, че куклата точно представя човек със синдрома на Даун", заявиха от централата на "Мател".

Дом за хора със Синдром на Даун отвори врати в София

Дизайнът на новата Барби е направен под ръководството на НДСД, заявиха от "Мател". В допълнение към изобразяването на някои физически характеристики на човек със синдром на Даун, дрехите и аксесоарите на Барби носят специално значение.

Синьото и жълтото по роклята на куклата, придружени от пеперуди и цветя, представляват символи и цветове, свързани с информираността за синдрома на Даун. А колието на Барби символизира това, че хората със синдром на Даун имат три копия на 21-вата си хромозома, казват от "Мател".

Логопедичен масаж за деца със синдром на Даун

Освен това Барби носи ортопедични обувки за глезените, които някои деца със синдром на Даун използват.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията синдромът на Даун е "най-често срещаното хромозомно състояние", диагностицирано в САЩ днес. Всяка година в страната се раждат около 6000 бебета със Синдрома на Даун, казват от ЦКПЗ.

Семеен хороскоп 

Новата кукла Барби, представляваща човек със синдром на Даун, е част от линията Fashionistas 2023 на "Мател", която има за цел да увеличи разнообразието и приобщаването. Предишните кукли, които са били представени в линията Fashionistas, включват кукла Кен с протеза на крака, Барби със слухови апарати и кукли със заболяване на кожата, наречено витилиго.

Източник: https://www.standartnews.com/