Започва кандидатстването за прием в първа група на детските градини /ДГ/ в Пловдив за учебната 2024/2025 година. Обявени са 2151 свободни места, съобщиха от общината.

На 14 май е първото основно класиране за родените през 2021 година, които навършват 3-годишна възраст през 2024 година и могат да постъпят в първа възрастова група в детските градини през учебната 2024/2025 година. Свободните места за него са публикувани на сайта ТУК

Родители на третокласници в столично училище сигнализират за тормоз

На 13 май е крайният срок за подаване на заявленията по електронен път за новосформираните първи групи. За родителите, които нямат достъп до интернет, е предвидено подаване на заявления на хартиен носител при директора на детската градина, която е първото желание за прием – за тях крайният срок е 10 май. По-ранната регистрация не дава предимство при класиране.

При промяна на обстоятелствата, посочени в заявлението, родителят е длъжен да актуализира данните в системата онлайн или на място в детското заведение, където е подал заявлението. За отразяване на променените е необходимо да бъде създадено ново заявление, след анулиране на вече подаденото. Всички данни в подадените искания следва да са актуални към крайния срок за подаването им за всяко от класиранията.

Обявиха 13 102 свободни места за прием в детски градини и ясли

Записаните деца за първа възрастова група следва да постъпят на 15 септември, с изключение на навършващите 3-годишна възраст след 30 септември. Те могат да постъпят на 15 септември, при желание на родителите, или при навършване на 3 години, но не по-късно от 31 декември.

Предстои да бъдат обявени допълнителни места за втория адрес на ДГ „Каменица“ на улица „Лъджене“ №13, като към момента се изчаква да приключи процедурата по осигуряване на необходимите документи.

Засега част от свободните места за новата сграда в район „Тракия“ са обявени към втория адрес на ДГ „Червената шапчица“. Предвижда се всички, записани на този втори адрес – ЖР „Тракия“, блок №50, вход В, Г да бъдат прехвърлени в новата сграда при готовност на материалната база и всички изискани документи. Тогава ще се обявят и останалите свободни места.

Допълнителни свободни места ще бъдат обявени и от ДГ „Зорница“, когато новата сграда към детската градина има готовност да приема деца.

Обявени са още 56 места за втора възрастова група за родените през 2020 година, които до момента не са посещавали детска градина. Техното предучилищно образование е задължително, както и на 5- и 6-годишните деца. Всеки желаещ може да се запознае с подробната информация ТУК  в секцията „Свободни места“.

Едно младо момче се бори за живота на своята майка

Родителите на децата, на които им предстои да постъпят в детските градини и ясли на Община Пловдив през календарната 2024 година, могат да се запознаят с публикувания на интернет страницата на системата за прием „График на дейностите“. В него са описани всички важни срокове за предвидените класирания през настоящата година.

Източник: https://www.iskra.bg/