По време на бременност рискът за развитие на желязодефицитна анемия е по-голям. Тялото използва желязо, за да изработи хемоглобин – протеин в червените кръвни клетки, който носи кислорода към другите тъкани. През 9-те месеца количеството желязо, от което организмът се нуждае, се удвоява. Сега той трябва да доставя кислород и на вашето бебе. Ако нямате достатъчно запаси на ценния минерал или не успявате да си набавите нужното количество от него чрез храната, докато сте бременна, можете да развиете анемия.

Как състоянието се отразява на бременността?

Наличието на лека анемия през този период е нормално състояние. Това се дължи на увеличения обем кръв в тялото. По-големият дефицит на желязо обаче може да предразположи бебето към развитие на анемия през детството. Освен това, ако този недостиг е остър по време на първите 2 триместъра от бременността, вероятността да родите преждевременно или детето да е с ниско тегло нараства. Или да изгубите повече кръв по време на раждането, което, от своя страна, ще затрудни организма да се бори с инфекциите. Може да изпаднете и в по-дълбока следродилна депресия.

Кои са симптомите?

Имайте предвид, че те често наподобяват общите нерзположения на бременността – умора, слабост, бледа или жълта кожа, главоболие, неравномерен сърдечен ритъм, болки в гърдите, недостиг на въздух, студени ръце и крака. Независимо от това дали имате някои от тези оплаквания или не, кръвните изследвания, които обичайно се правят през този период, ще ви насочат за наличието на евентуален проблем. А ако даден симптом е по-силно изразен, задължително обсъдете това с наблюдаващия ви лекар. 

Как да предотвратите анемията?

Ако сте бременна или планирате бременност, правилното хранене е най-добрият начин да се предпазите от развитие на желязодефицитна анемия. Приемайте продукти, богати на желязо. Стремете се поне 3 пъти на ден да консумирате храни като немазно червено месо, птиче месо, риба, яйца, обогатени с желязо зърнени храни, тъмнозелени зеленчуци (броколи, спанак), ядки и семена.

Важно е да знаете, че витамин С помага на тялото да усвои желязото. Ето защо включете в менюто си  и повече цитрусови плодове, киви, домати, ягоди и други храни, съдържащи голямо количество от витамина. Най-добре е да ги приемате едновременно с консумацията на богатите на желязо продукти. Например можете да хапнете омлет или бъркани яйца със салата от домати.

Друг вариант да си набавяте желязо са витамините за бременни. Обикновено те съдържат ценния минерал. А в някои случаи наблюдаващият ви лекар може да ви изпише и препарат, съдържащ желязо. Той обаче трябва да бъде приеман само под лекарски контрол, тъй като прекаленото му натрупване в тялото може да доведе до различни здравословни проблеми. 

Добре е да знаете, че повечето от желязосъдържащите препарати са високодозирани и често организмът  ги възприема като заплаха, при което включва естествените си механизми за защита, желязото се изхвърля от организма или се пренасочва към неточните места. Ето защо е напълно възможно да установите, че въпреки приема на железен препарат, кръвните изследвания продължават да отчитат дефицити. 

Усвояването на желязото от храната или препаратите, както и запълването на недостига в тялото, могат да бъдат подобрени с помощта на минерални субстанции, каквито са Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Те са разредени в естествена за тялото концентрация и това ги прави високо ефективн, защото преминават лесно през клетъчната мембрана и възстановяват минералния баланс.

В много случаи желязодефицитната анемия може да бъде преодоляна и само с приема на комбинацията от Шуслерови соли №2 калциев фосфат, №3 железен фосфат и №5 калиев фосфат. Сол №2 подпомага образуването на червени кръвни телца и други компоненти на кръвта, №3 подобрява способността на организма да резорбира и усвоява желязото от храната и да го транспортира до мястото, където то е необходимо. А сол №5 действа енергизиращо на организма. Приемат се по 5 табл. от всяка сол на ден в продължение на поне 2-3 месеца.