Родителите решават кое е добро за детето им. На въпроса какво искат за малчугана, те спонтанно ще дадат подобни отговори: да е щастлив, да се чувства защитен, да има добро самочувствие...

КАЛКУЛАТОР ЗА ЦВЕТА НА ОЧИТЕ НА БЕБЕТО

Остава “фината настройка” – искат ли родителите детето им да бъде учтиво? Да е кротко и да не се набива на очи? Или да умее да налага своето, дори с цената на лактите. Трябва ли да стане добър ученик, професионален футболист, да приема по-леко ударите в живота?

Родителите имат нужда от ясна възпитателна програма...

Какво е добре за детето ми и за мен? По този въпрос помислете на спокойствие. Това няма да ви е лесно, ако много хора искат да ви помогнат и изказват мнението си. На първо място сигурно ще са онези, които уж знаят как се извайва детето мечта. В много педагогически ръководства специалисти препоръчват преди всичко децата да се учат на дисциплина и уважение. Твърдят, че който родител не успее да постигне това, трябва да се примири, че детето ще се качи на главата му.

Експертите обаче пренебрегват факта, че майките и бащите не могат да постигнат онова, което евентуално може да се удаде на педагозите и лечителите. Родителите са във вихъра на живота с детето си, а не в някой тих кабинет. Те не могат да изключат просто така емоциите си и да са неутрални възпитатели. “Не пий сока направо от кутията! Остави и за брат си! Прибери чашата от стола! Не пипай разпилените стъкла! Пак се поряза...” – така изглежда реалното възпитание.

Всяко семейство живее със свои конфликти, свой опит и свои възможности. Който има повече от едно дете, знае, че условията за възпитание могат да са твърде различни. Първото дете спи непробудно през нощта, второто мрънка почти през половин час. Едното си играе спокойно на канапето, другото блъска вратите вкъщи още на три години. Най-добре е да приемате децата си такива, каквито са. Не само успехът в училище по-късно е важен. Важни са и радостта на малчугана от живота, безгрижието, усещането за свобода, реенето в мечти...

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст

Ако сте открили вашата позиция, невинаги е лесно да я отстоявате. Навсякъде дебнат мнения и сравнения. Собствената ви майка е против бебето да спи с вас на спалнята, свекървата дудне да го кърмите поне две години. Децата на съседите винаги прибират играчките си след игра, не тичат като обезумели надолу по стълбите, поздравяват учтиво всички в блока. А вашето дете кръжи около детската площадка, без да може да се заиграе с някое от децата…

Някои родители решават да са строги. Други не искат непрекъснато да са на нож с детето си. Ясната позиция на мама и татко дава сигурност на детето, дори да не е съгласно винаги с тяхното мнение. Например на обсебеното от желание непрекъснато да гледа телевизия трябва твърдо да се покаже, че не може да му се разреши нещо, което е вредно за него.

Мамо, родих се! Сурови кадри на първия допир

Важното е да не се оставяте да ви побъркват многознайковците, които са навсякъде около вас. Да се гордеете с малкото си съкровище, дори когато то извърши някоя глупост, без да се интересува от впечатлението на околните. Това просто му е необходимо – от кроткото седене и перфектното си поведение децата не научават нищо ново. Затова напишете на един лист 10 пъти “Детето ми ще стане човек. Вярвам му, вярвам и на себе си.” Ако не ви се занимава с такова упражнения, просто често си го повтаряйте наум.

Павлина Желева, психолог