Бебешки пубертет – период или мъникът е с труден нрав? Знаем, че всеки родител, който се сблъска с трудната страна на възпитанието, особено когато всичко изглежда невъзможно, изпада в паника. Започват телефонни обаждания до приятели и роднини с въпроси дали поведението на малкото, но изключително своенравно, дете е нормално. Някои загрижени майки и татковци търсят подкрепа от специалисти, които имат сериозен професионален опит, свързан с темата. Бъдете спокойни, със сигурност вашето дете не е „лошо“ и вие не сте сгрешили никъде в ролята си на родители. Има тежки периоди, но те отминават, при това доста по-лесно и бързо, ако вие сте спокойни и балансирани.

КАК ДА ПОДГОТВИМ ДОМАШНИЯ ЛЮБИМЕЦ ЗА НОВИЯ ЧЛЕН В СЕМЕЙСТВОТО

Възрастните често казват: „Днес имах лош ден – нищо не ми вървеше…” Тогава те се чувстват апатични, неработоспособни, в унило настроение. И не могат да посочат някаква определена причина за това. Не сте ли си помисляли, че при сладките ви наследници не е твърде различно? Разбира се, може да става дума и за физическо неразположение или емоционален стрес, наблюдавайте внимателно какво и как се случва.


При малките деца също настъпват подобни състояния. Докато ние се стараем някак да се мобилизираме, да се стегнем – както се казва, за да не ни пропадне денят, за едно дете това е непосилно. Както бурно се смеят и радват, така децата неутешимо плачат или изпадат в ярост – при тях всичко се излива навън. А случи ли им се „лош ден”, стават раздразнителни и капризни, хленчат. С други думи – ни се водят, ни се карат. Явно колебанията на жизнения тонус са характерни за всеки човек. Много чувствителните, лесновъзбудими деца, както и тези с увреждане на централната нервна система са особено податливи към промените във времето.

ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТРАХУВАТЕ ОТ ТЕМПЕРАТУРАТА ПРИ ДЕТЕТО

Резките климатични смени, неблагоприятните геомагнитни дни оказват влияние върху малкия човек. Защото неговите механизми за приспособяване към такива влияния са още много незрели.


Ето някои съвети към родителите. Ако детето изпадне в дискомфортно състояние, преди всичко трябва да се изключи начало на заболяване. То хленчи или плаче много продължително, нищо не го успокоява. Някои провокации дори влошават състоянието му – ако го докоснете до определена част на тялото, плачът се засилва или детето предпочита да се щади като заема отбранителна поза. В този случай премерете температурата му, съблечете го и го огледайте за промени по кожата. Един конкретен пример. Бебето спеше на терасата, а възрастните, близо до него, ядяха диня. След внезапното и силно разплакване на кърмачето родителите му откриха, че е ухапано от оса. Обикновено плачът от физическо неразположение е различен от мрънкането поради скука или умора. Някои майки безпогрешно разпознават кога детето е на път да се разболее.

СЪНЯТ НА БЕБЕТО ПРЕЗ ПЪРВИТЕ МЕСЕЦИ

Те долавят това по привидно необяснимата промяна в настроението – например дъщеря ви става нервна, раздразнителна, отказва всичко, нищо не може да я заинтересува. Сънят е жизненонеобходим, особено в детството. Ако едно дете не си е доспало, това може да обясни защо е вяло, без настроение. Не допускайте нарушение в режима му заради празнично събитие или прекомерно интензивни развлечения.
Убедите ли се, че не става дума за заболяване, а просто в този ден детето няма добър тонус, едва ли ще му помогнете, ако му се карате или го пришпорвате да прави това или онова. Напротив – постарайте се да го ободрите и развеселите. Дори елементарни смешки допадат и повдигат настроението на децата. В случай че детето изразява лошото си настроение чрез агресия, не му отвръщайте със същото. Извикайте на помощ някое забавно филмче или любимите му играчки. Отложете онова, което излишно го натоварва – планове за гостуване или обиколки по магазините. Понякога е достатъчно да излезете с детето на кратка разходка. Смяната на омръзналата домашна обстановка е подходящо средство, чрез което то ще се ободри – навън винаги е интересно!
Друг важен фактор. Помнете, че Вашето настроение моментално повлиява емоционалното състояние на детето. Това е доказано многократно. Установено е дори 2–3-месечни кърмачета реагират с неспокойствие или ускорено сърцебиене когато родителите им вдигат шумен скандал, атмосферата в дома е наситена с викове и напрежение. Постарайте се да поддържате бодра и спокойна атмосфера пред детето, не го напрягайте със своите мрачни чувства.

Колкото и трудно да е това за вас в даден момент. Практиката потвърждава една закономерност: тревожните и страхливи родители постоянно предават на детето си подобни емоции – и то става като тях!
В съвременния динамичен живот на възрастните и при тяхната прекалена ангажираност с работата детето има нужда от повече внимание и доказателства, че го обичат и мислят за него. Тогава чрез своето „нещастно” поведение то се стреми да Ви даде сигнал да го забележите и да му отделите повече време.

Зад колебанията в настроението на малките деца се крият всякакви причини. Но те безспорно имат най-тясна връзка с отношението и с подхода на възрастните. Ако винаги се стараете навреме да се ориентирате и да откликвате на емоционалните потребности на вашето малко дете, ще ви е по-лесно да върнете бодрото му настроение. А то има повече резерви за това от нас – вечно угрижените възрастни