Ето, че дойде време и за дванадесети епизод на „Pufie Talks с любими специалисти“ – любима видео поредица, инициатива, плод на партньорството между Pufies Bulgaria и „9 месеца“. Разгледахме безброй важни теми, срещнахме се с много доверени лекари, подготвихме се за родителството и неговите предизвикателства и се почувствахме уверени в своята нова мисия – отглеждането на малкото дете. Разбира се, не пропуснахме да си поговорим подробно както за вълнуващите 9 месеца, така и за момента на раждането. Всички епизоди, ценни разговори и гости ще откриете в YouTube канала на Pufies Bulgaria.

Pufie Talks с любими специалисти – Поведение и развитие на детето от 0 до 2 г. с Надежда Милева, психолог

В последния епизод от поредицата на гости ни беше психолога Надежда Милева. Знаем, че възпитанието е една от най-трудните задачи за всеки родител, ето защо помощ винаги е нужна. Нашият гост се отзова с желание, отдаденост и любов и ни разказа как да изградим основите на възпитанието. Въпросите задаваше Мона Гочева, от своя личен опит като родител на палав малчуган, тя определено имаше за какво да любопитства по темата. Време е да разберем и кои други акценти бяха на фокус в нашия разговор. 

Кога полагаме основите на методите на възпитание? Именно това бе първият въпрос, който отправихме към Надежда Милева. А ето и какво ни сподели тя: „Още с раждането на детето, с изграждането на пространството, в което то ще живее, вече изграждаме основите на възпитанието.“ И да, напълно адекватно е да говорим за възпитание, дори в най-ранните първи месеци от развитието на мъничето, този процес започва именно тогава. На първо място възпитанието е свързано с нещата, на които родителят има нужда да научи детето. Но нека не забравяме, че малкият човек се учи и от това, което вижда, от модела, който му се показва. 

По време на срещата ни разбрахме и повече за бебешкия пубертет. „Възрастовите кризи са свързани с нови качества и умения, които детето трябва да развие.“ Пубертетът или т.нар. възрастова криза е свързана с нуждата на детето да изгражда самостоятелност. Хубаво е родителите да дават правото на самостоятелност и да уважават готовността на детето за развитие на даден тип дейности, но и да не бъдат прекалено критични. 

Доколко е добре да изберем наказанието като метод за възпитание и каква е неговата роля във формирането на личността? Според Надежда Милева: „Правилата са изключително важни в развитието на едно дете и всъщност отстояването на правила минава или през санкция, или през поощрение.“  Задачата ни като родители е да въведем правилата по гъвкав начин, да можем едновременно да ги удържаме, но и да даваме яснота на детето, че сме спрели една или друга санкция, защото сме забелязали положителна промяна в поведението. Особено важно в ранна възраст е да знаем, че наказанията не бива да бъдат дългосрочни и тежки. 

А какво място имат гушкането, близкият контакт, отклоняването на вниманието и разсейването за овладяване на даден вид ситуация? Отклоняването и насочването на вниманието на детето в друга посока е метод, който помага в различни ситуации. Важно е родителите да бъдат много бързи и категорични в решенията си. Например, ако детето плаче, родителят да го вземе, да го изведе и да му разреши да си поплаче. Понякога си позволяваме да омаловажим правото на емоцията да съществува, а това според мнението на психолога, е грешно. Емоциите провокират поведението и е редно те да не се потискат.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

В края на разговора ни обърнахме внимание и на подходите на мама и татко. Трябва ли те да са на едно мнение и еднакви ли е редно да бъдат методите на възпитание? „Родителите са различни и са с различни роли. Ролята на майката минава през спектъра на емоцията. А бащата е този, който трябва да влезе, да въведе мъжката енергия.“ Една мъжка енергия е през действието. Хубаво е при изграждането на един навик и при въвеждането на даден възпитателен модел, родителите предварително да обсъдят къде се разграничават и къде се събират техните подходи.

Любопитен разговор с ценни насоки и много добри съвети - говорихме си, усмихваме се и се обогатихме. Припомнихме, разбира се, и за чудесните награди, които могат да бъдат ваши. За да научите още, гледайте: