В следващите редове ще прочете неповторимото писмо на една смела жена и за щастие, пълноценна майка, написано до д-р Сигридов:

"Преди 5 лета, точно на днешния ден (28.04.2015) едно ембрионче беше сложено в мен. Този трансфер ми беше ОСМИ по ред, но всъщност се оказа ПЪРВИ!


Първи, защото този път не бях сама! Този път един СПЕЦИАЛЕН Иван (,,набора", както му казвам на шега) беше с нас! Този път, привидно пореден, беше съвършено различен. Най-сетне бях направила дълбоко осъзнатия избор, да се доверя ТОЧНО на НЕГО – уникалния, НЕЗАМЕНИМ и гениален д-р Иван Сигридов. И това се оказа може би най-правилното ми решение за всичките тези 12 години опити да стана майка...
Сега, когато пиша този текст, сякаш цифрите нямат значение....

12 години АКТИВНА БОРБА с безплодието
Над 11 опита ИНВИТРО (в даден момент спрях да ги броя)
8 ТРАНСФЕРА на ембриони (6 с мои яйцеклетки и 2 с донорски)
6 операции –лапароскопии, хистероскопии и лапаротомии...
2 цветни снимки БЕЗ УПОЙКА със ЗАПУШЕНИ ТРЪБИ и адски болки!
Десетки пункции…
Стотици прегледи и изследвания…
Хиляди пропътувани километри Пловдив-София...

Много надежди, разочарования, любов, болка и състрадание...
И една ,,малка" цифра, съдържаща в себе си най-голямата болка –ТРИ СПОНТАННИ АБОРТА...


Винаги съм знаела, че не е толкова тежко да нямаш дете, колкото е тежко да загубиш бременност и нямаше никаква нужда да го преживея, за да се убедя в този факт! Но, Господ така е преценил, така се случи... Все пак аз Му благодаря, защото губех бебетата си в ранна седмица. И много добре осъзнавам каква милост е това!

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

И така, годините вървяха, болката се натрупа, депресията ту идваше, ту си отиваше, а аз се опитвах да компенсирам собствената си липса на дете, помагайки да се раждат децата на други хора. И това вършеше работа. Поне известно време...
Докато един ден, през есента на 2013 г., не загубих и бременност с донорска яйцеклетка. Това беше преломен момент за мен. До тогава винаги отдавах най-голяма тежест на причината за безплодието ми на моята ендометриоза, заради която имах само парче яйчник вляво и той не работеше добре. Качеството на моите яйцеклетки беше лошо и някак относително естествено приемах неуспехите при опитите с мой генетичен материал. НО, когато загубих бременност и с донорска яйцеклетка, ТОТАЛНО СЕ СРИНАХ! Нямах сили за нищо, озовах се в абсолютен вакуум и сякаш ДУШАТА МИ СЕ ПАРАЛИЗИРА...

Осъзнах, че въпреки всичките непрестанни изследвания, операции, терапии, лечения и процедури, явно пропускаме нещо сериозно или бъркаме някъде много фатално... И се оказа, че е точно така!
Отне ми около една година „да се събера", да се изправя и да си позволя да погледна напред към нов опит. ПОСЛЕДЕН! Бях сигурна, че този път ТРЯБВА ДА Е РАЗЛИЧНО, дължах го на себе си и на съпруга си, който беше неотлъчно до мен през цялото това време!

За щастие, имаше кой да ми помогне и аз го познавах. Бях сигурна, че д-р СИГРИДОВ е ЧовекЪТ, който ще ми помогне (ако въобще имам НЯКАКЪВ ШАНС ДА СТАНА МАЙКА)! Оставаше „само" ТОЙ да се съгласи да се заеме с моя случай...
Познавам Иван от 2008 година и още от самото начало той спечели доверието ми на 200%. Вярвала съм му винаги безпрекословно, вярвам му и днес по същия начин. Защото ТОЙ си е заслужил доверието ми категорично, безапелационно и многократно!

Имала съм какви ли не ситуации през годините, в които неговото мнение се е оказвало правилно, въпреки че е било напълно противоположно на мнението на други доктори, с много по-дългогодишен опит и водещи се за „светила" в областите си.
Иван спаси детето на моя близка, за което 5 доктора бяха „потвърдили", че е с Даун и „трябва да се махне веднага" (д-р Сигридов пое майката, установи, че бебето няма Даун и спаси живота на детето, което е живо и здраво!)

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Да сбъднеш мечтата си за трето дете след 40-годишна възраст

♡ Иван спаси едната ми гърда, която се беше възпалила и едно "светило" искаше веднага да я пунктира, както си е зачервена и пареща... Послушах препоръките на д-р Сигридов и овладяхме възпалението без хирургична намеса, дори без антибиотици, всъщност!
♡ Иван спаси душите на много мои близки и познати през годините, като им помогна да станат родители, дори в най-отчайващите и безнадеждни (за другите лекари) случаи! (Съвсем скоро се роди още едно такова "невъзможно" бебе и родителите му са на 7-мото небе от щастие!). Примери имам сигурно стотици, но както знаете, бройката няма значение, защото ЖИВОТЪТ НА ВСЯКО ДЕТЕ Е БЕЗЦЕНЕН!

И така... дойде ред ОТНОВО да помоля д-р Сигридов за помощ, но ТОЗИ ПЪТ – ЗА СЕБЕ СИ. Той ме пое, ,,накара" ми се, че идвам ,,чак сега", каза ми всичко, което мисли, без да ми спестява каквато и да е информация. И се зае със случая ми, който по неговите думи,,не е чак толкова сложен, колкото си мислиш". Само че, се наложи да започнем ОТНАЧАЛО. И го направихме! Иван беше човекът, който през 2008 г. ми беше направил първата цветна снимка, на която се установи, че имам хидросалпингс. В края на 2014 г. отново д-р Сигридов беше човекът, който ми направи втора цветна снимка, 6 години по-късно, защото беше сигурен, че там има проблем (и се оказа прав). Тръбите ми ,,уж" бяха клампирани, но всъщност не бяха издържали и едната от тях все пак под налягане се издуваше и задържаше контраста. Наложи се нова операция, при която (по препоръка на д-р Сигридов) настоях да ми махнат проблемната тръба. Матката ми също беше огледана и ,,ремонтирана". Хормони, изследвания, витамини, инфекции – всичко се направи отначало и се проследи!

И така, когато дойде 28.04.2015 година, аз бях ,,чисто нова" за ,,поредния" 8-ми трансфер, който всъщност се оказа ,,първи" (и единствен) от ,,новата ера"!
Когато след 13 дни направих теста за бременност, не можах да повярвам на очите си колко висока стойност имаше той! Чак недоумявах как при трансфериран един ембрион, може да е толкова висока цифрата. НО, от друга страна, не смеех да се радвам. Не смеех, защото знаех какво може да се случи след това, както се беше случвало вече 3 пъти преди...

И така, нямах търпение за срещата си с Иван. В НЕГО ми беше надеждата! И той напълно оправда очакванията ми! Погрижи се всичко да е наред! Изпрати ме при доц. Русев, който намери „нови" проблеми в моята имунология, назначи нова терапия и тя сработи! Д-р Сигридов назначи всички необходими изследвания, направи ми нужната терапия с добавки и ми даде насоки за всичко - какво и кога да ям, какво да пия, как да живея, да се движа, да бъда спокойна и да не се страхувам! И въпреки, че аз не успях да бъда съвършено спокойна (поне в началото, когато имах болки, прокървявания, гадене и т.н.), постепенно се отпуснах, нещата се успокоиха и след 4-тия месец започна една прекрасна, лека и щастлива бременност! И както предрече Иван, ако не беше секциото в 39 г.с., вероятно щях да пренося дъщеря си.

ЛЮБОПИТНО: ДА СЕ РОДИШ ГОЛЯМ ЗА ИЗНЕНАДА НА МАМА

Сияна се роди на БОГОЯВЛЕНИЕ – 06.01.2016 г. и донесе в живота ни най-чистата и свята Любов!
Няма да ми стигне цял един живот да БЛАГОДАРЯ на Иван за това, което направи за нас! Той е завинаги в сърцата ни, изпращаме му любовта си с повод и без повод, желаем му здраве и дълъг живот, за да помага на още много хора и го чакаме с нетърпение да се върне на работа, че да му пратим още майчици, които имат нужда ТОЧНО ОТ НЕГО! Защото той е НЕЗАМЕНИМ! Колкото и мъдро да звучи, че „няма незаменими хора“, аз не съм съгласна с тази теза.
НЕЗАМЕНИМИ ХОРА ИМА И Д-Р ИВАН СИГРИДОВ Е НАЙ-ДОБРИЯТ ПРИМЕР ЗА ТОВА!
Обичам те, Иване! Бъди благословен!“.

Благодарим на админите на фейсбук групата „За д-р Сигридов с любов“ и на автора на текста, че ни позволиха да го споделим това прекрасно писмо с вас, драги читатели.

Снимка: getty.images