Време ли е за второ дете? В повечето семейства въпросът за първото бебе почти не се обсъжда. Българките най-често раждат първото си дете между 25- и 30-годишна възраст. Кога обаче идва ред на второто? Да станете майка за втори път е трудно начинание, което има плюсове и минуси. Вече утвърдено е мнението, че най-добре е второто да дойде 3–4 години след първото. Според проучване на американския Център за контрол и превенция на заболяванията пък оптималното време между две поредни раждания е 18–23 месеца. Учените са категорични, че този период е достатъчен за пълно възстановяване на майката, а и детето без проблем приема новината за братче или сестриче.

Решението

Не е лесно да вземете решение за втора бременност. Ако сте имали тежко раждане, неприятните спомени ви преследват. Факт обаче е, че с появата на второ дете всичко започва отначало и може да си дадете шанс като родители – да приложите вече придобитите знания и опит, а и да осигурите на първородното си отроче близко същество за цял живот. Няма гаранция, че братята и сестрите ще се обичат, но в бъдеще те ще останат свързани по уникален начин. С появата на второто дете вече няма да съсредоточавате усилията и амбициите си само върху първото. От друга страна, балансът между двете деца е много труден. Помислете дали можете да се справяте с разходите за отглеждането на още едно отроче, както и дали няма да лишите първото си дете от внимание и грижи. След като прецените положителните и отрицателните страни, обсъдете решението си с партньора. Ако отговорът е „Да”, не се колебайте и давайте смело напред.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: ДА ИМАШ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНО ДЕТЕ Е ПРЕКРАСНО

Две чертички на теста

Бременността вече е факт и искате да съобщите на всички. Внимавайте обаче как ще поднесете изненадата на първото си дете. Не хуквайте с теста за бременност при него, за да му съобщите вестта за братчето или сестричето. Много майки искат първото им дете да свикне с мисълта, че скоро у дома ще има бебе. За малчугана обаче 9 месеца са прекалено дълъг период, който то не осъзнава. След като му съобщите новината, малкото ще очаква най-късно до седмица да донесете бебето у дома. Ето защо по-добре изчакайте. Кажете му към 4-ия месец, когато коремчето ви вече се оформя и няма да можете постоянно да го носите на ръце. Не оставяйте новината и за деня преди раждането. Ако разбере от доброжелателна съседка, детето ви ще се разстрои. За да го приобщите към вълнуващата втора бременност, вземайте го с вас при прегледа с ехограф или на женската консултация. Така то ще съпреживява вълненията и емоциите ви. Избягвайте обаче да го водите по магазините, когато пазарувате за бебето. По-голямото ви дете ще започне да ревнува и може дори да намрази нероденото същество.
Разказвайте му какво се случва с вас, но не забравяйте постоянно да го уверявате, че го обичате и че винаги ще се грижите за него. Може да купите на детето подарък “от името на бебето”. Дайте му го няколко часа, след като се приберете с новороденото от родилния дом.

Големите промени

Не мислете, че втората бременност ще е същата, както предишната. Със сигурност ще сте по-уверена и няма да изпадате в паника, ако изпиете чаша вино. Този път нещата са по-различни. Колкото и да сте тренирали след раждането на първото дете, за да възвърнете фигурата си, коремните ви мускули вече са се отпуснали. Ето защо коремчето ви ще проличи много по-рано – възможно е още през втория месец. Ако с първото дете не сте страдали от гадене и повръщане, не мислете, че и втория път ще е така. Организмът ви реагира различно на промените и много вероятно е да не можете да станете от леглото през първите 3 месеца.
При втората бременност сигурно по-рано ще усетите и движенията на бебето. Вече ще сте подготвена какво да очаквате.
Виждали ли сте по филмите как бременната ражда у дома, защото няма време да стигне до болницата? Това може да се случи само с жена, която очаква второ или трето дете. При нея процесът протича много по-бързо, тъй като периодът, в който маточната шийка се скъсява, преди да се разшири, е много по-кратък. Ако първия път сте отишли в родилното, когато контракциите ви са били през 10 минути, на повторението вдигнете тревога още при първите симптоми.

ВИЖ ОЩЕ: МАМО, ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ, ЧЕ...

Положителните страни
Бременните за втори път са истински ходещи енциклопедии. Те са уверени, спокойни и могат да се наслаждават на всеки миг от 9-те месеца. Добрата страна на втората бременност е, че знаете всичко както за промените, които настъпват в организма ви, така и за досадните процедури по време на раждането. Вече няма да се чудите какво се случва при посещенията на женската консултация, ще сте наясно за какво да внимавате и кога да се обадите на акушер-гинеколога си. Страхът и притесненията ви ще са много по-малко. Друго предимство е, че най-вероятно ще имате дрехи от първата бременност, а и вече няма да се срамувате да излизате навън, показвайки големия си корем. Бременните за втори път по-рядко допускат грешки, като пиене на алкохол, пушене или хапване за двама.

Няма време

Сигурно си спомняте първата бременност с умиление – теста, първото ритниче, вълненията около покупката на креватчето. При втората обаче нещата са съвсем различни. Освен ако не сте английска аристократка, около която да се въртят гувернантки, забравете мързелуването и почивката. Вярно, че лекарят ви съветва да лежите с повдигнати крака, но едва ли ще може да си го позволите. Първото ви дете и домашните задължения ще отнемат цялото ви време и внимание. Забравете часовете разговори с приятелки на тема „Как ще изглежда моето бебче” и безкрайното обикаляне по магазините или курсовете за йога за бременни. Радвайте се, ако имате един час седмично време за вас, през който да можете да полегнете с книжка в ръка.

Имайте предвид, че любимият ви мъж също няма да е много загрижен и внимателен, но ще обича второто дете толкова, колкото и първото. Той вече се е уверил, че бременността и раждането не са чак толкова тежки преживявания и вече няма нужда да ви носи цветя и да ви прави закуска в леглото. Със или без него вие ще се справите.
Едва ли ще имате възможност да хапвате така здравословно, както преди, или да правите упражнения за тазовото дъно. След раждането първите 6–8 седмици ще са особено трудни. Това е периодът на адаптация както за вас, така и за първото ви дете. Все пак не се отчайвайте. Наслаждавайте се на новите 9 месеца и на възможността да прегърнете отново малко плачещо бебе, което също ще ви обича безрезервно.

Текст: Милка Живкова, психолог

Следете нашите новини и интересни истории на страницата ни във Фейсбук

Гледайте полезни лекции за родители в YоuTube канала ни

Не пропускайте новия ни брой

Последвайте "9 месеца" в Instagram