Едва ли съществува жена, която да не е чувала за това състояние, точно така, проблемът е изключително разпространен и е важно да бъдат взети мерки. Бързаме да споделим, че PCOS се изразява в нарушение на метаболизма с резултат нарушена функция на яйчниците и наличието на много малки кисти, разположени по повърхността им. За съжаление, предимно са потърпевши дами в репродуктивна възраст, голяма част от които тепърва планират да имат деца. Но защо намесваме и репродуктивните планове, говорейки за поликистоза? Може би се досещате, че донякъде диагнозата влияе върху възможността за успешно зачеване или износване. Не се изненадвайте, дори жени, които нямат силно изразени симптоми, могат да се окажат с лошо качество на яйчниковия резерв или липса на овулация именно поради наличието на PCOS.

Какви са симптомите?

 • нередовна менструация;
 • оскъден цикъл;
 • липса на овулация;
 • невъзможност за забременяване;
 • поява на необичайно окосмяване;
 • повишено тегло;
 • проблемна кожа на лицето и др.

КАКВО ДА ПРЕДПРИЕМЕМ?

Разбира се, че е необходимо да посетите своя акушер-гинеколог, който да ви прегледа с вагинален ехограф за наличие на кисти в яйчниците и не на последно място – да ви даде насоки за кръвни изследвания, които биха могли да потвърдят диагнозата. Докато действате за разрешаване на проблема със съдействието на специалист, може да си помогнете и променяйки някои свои навици.

 • Хранете се здравословно, избягвайте консумацията на тесто, бяла захар и пържени храни;
 • Приемайте достатъчно вода – важно е да сте хидратирани отвътре;
 • Спортувайте – постарайте се значително да увеличите физическата си активност, което ще помогне за намаля- ване на кръвната захар, контролиране на инсулиновата резистентност и ще по-добри кръвоснабдяването към матката и яйчниците;
 • Приемайте подходящи за вашето състояние хранителни добавки, чиито прием, заедно с останалите мерки, ще даде добри резултати.

ПОНЯКОГА СЕ НАЛАГА...

Не е изключено решението на проблема да налага инвитро процедура. Ако това е така, запазете спокойствие, доверете се на лекар и много важно – не преставайте да се грижите за своето здраве. Всяко усилие, което положите преди интервенцията, ще увеличи шансовете ви за успех.

Искрено и лично от Ани

Здравейте, благодаря ви за възможността да споделя своята история, вярвам, че така ще вдъхна кураж на много жени, които са били диагностицирани с поликистоза. Пет години се лутах преди да имам поставена точна диагноза – някои лекари ми казваха, че имам поликистоза, а други, че проявявам леки симптоми на съст янието, но без наличието на кисти в яйчниците, за сметка на това обаче имах повишение на някои хормони – нещо типично за този синдром. Като цяло не се намери специалист, който да постави точна, ясна и конкретна диагноза, винаги имаше неизвестни в цялата ситуация. Исках да имам дете, а не успявах да видя двете чертички на теста за бременност и така мина доста време, докато най-сетне не си казах, че взимам нещата в свои ръце. Лекарите ме насочиха към инвитро, директно, а аз бях наистина стресирана от посоката на лечение. Е, това не изключи намесата на диетолог и ендокринолог, но с общи усилия, резултатите не закъсняха. На първо място промених изцяло менюто си, контролирах кръвната захар и свалих около 10 излишни килограма. Паралелно с това, след тонове прочетени етикети и щателно проучване на подходящи хранително добавки, най-сетне намерих такива, на които да се доверя без угризения и съмнения. Знаете ли каква е емоцията да видиш двете чертички след доста отрицателни тестове? Трудно е да се опише с думи, само ще кажа, че сега в мен бие още едно сърце на малко момиченце, което се развива съвършено и ще се появи на бял свят в края на годината. Няма невъзможни неща, всеки труд се възнаграждава, четете, питайте и не губете време, а действате!

Подходящ продукт при състояние на поликистоза и нередовен цикъл е Кистоп. За да научите повече за продукта, както и къде можете да го откриете, кликнете ТУК