Въз основа на многобройни проучвания учени са съставили списък с храни, които трябва да се намалят или да се преустановят, за да се подобри мъжката и женската плодовитост и да се увеличи вероятността за раждане на деца. Ето кои са тези храни, разкрива израелският Dunya Al Watan.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР 

Червено и преработено месо

Изследванията показват, че високата консумация на червено и преработено месо като говеждо, хотдог и колбаси причинява безплодие.

Установено е, че мъжете, които предпочитат преработеното месо, имат по-ниско качество, количество и подвижност на сперматозоидите в сравнение с представителите на силния пол, които консумират риба например.

СЕМЕЕН ХОРОСКОП 

Червените и преработените меса са с високо съдържание на ненаситени и наситени мазнини, които причиняват дисфункция на половите органи.

Тестени изделия

Тестените изделия като торти и закуски, особено пържените или съдържащите маргарин, могат да съдържат високи нива на ненаситени и наситени мазнини.

Медицински изследвания показват, че при жените, които обичат печени тестени изделия, съдържащи въглехидрати, рискът от нарушения на овулацията и безплодие се увеличава със 73%.

Захарни напитки

В едно проучване, обхванало 3828 жени на възраст от 21 до 45 години, които планират бременност, и 1045 техни партньори мъже, е анализирано влиянието на консумацията на захарни напитки върху плодовитостта в продължение на 12 менструални цикъла.

Изследователите установили, че мъжете и жените, които редовно консумирали сладки напитки (поне седем напитки седмично), имали значително по-ниски нива на плодовитост.

Плодовитостта на жената зависи от майчината линия в семейството

Проучването, проведено от катедрата по епидемиология на Факултета по обществено здраве към Бостънския университет, установило също така, че честата консумация на сладки напитки е свързана с намаляване на общия брой на зрелите и оплодени яйцеклетки.

Някои млечни продукти

Докато нискомаслените продукти подпомагат здравето на гениталиите при мъжете, мазните млечни продукти имат обратен ефект.

Защо се увеличава броят на семействата с репродуктивни проблеми

Високата консумация на млечни продукти, като сирене и пълномаслено мляко, се свързва с понижено качество на спермата при мъжете.

Много проучвания потвърждават, че добрата храна е "лек за безплодието", така че двойките могат да спазват здравословен хранителен режим без определени храни, ако мислят да имат деца. 

Източник: https://offnews.bg/