Бебето има колики, майката не спи, таткото също, бабата се вайка, съседите се ядосват, драмата е голяма. Оказва се, че цялата тази суматоха може да се стопи с няколко движения от техниката Боуен. И това отнема само 5 минути според Боуен инструктора Георги Илчев. И да влязат в кабинета му разплакани „вързопчета“, той знае, че ще си тръгнат спокойни.

6–7 движения решават проблема
За някои тази техника е странна, защото се правят няколко леки и нежни движения по тялото със задържане в определени точки или преминаване през мускули и сухожилия. Следва задължителна почивка от 2–3 минути и пак нова порция движения. Няма дълги масажи, сериозен натиск или нещо друго. Но ефектът е много голям. За Георги Илчев кожата на бебето или на пациента е като клавиатура на компютър. Той натиска някои „клавиши“, задава програма за изпълнение и така активира неврорефлекторни механизми, с които тялото се самовъзстановява. „Боуен е терапия на минимализма. Не е важно колко движения правиш по тялото, а какви са и къде“, обяснява Георги Илчев. И е убеден, че при бебетата, чийто организъм работи на по-бързи обороти, оздравителните процеси също протичат така. Спасителните движения за колики от бебешкия Боуен са 4 на гръбчето и 3 на коремчето. Процедурите може да не се правят веднъж седмично, както е при възрастните, а на 3–4 дни. Обикновено 2–3 сеанса са достатъчни за овладяване на този звучен проблем. Една от причините за бързата корекция е, че пеленачетата имат необременен организъм с малко проблеми и по-бързо обработват подадената информация.

Понякога вратът е причина за болките
Обикновено тези няколко движения са достатъчни да решат над 50% от проблемите на бебето и особено коликите. Понякога причината за тях може да е във врата и тогава се работи и по него. При някои бебета коликите може да започнат още на третия-четвъртия ден след раждането. Обикновено се появяват към втората-третата седмица и може да продължат до третия месец. В редки случаи мъчат до шестия. „Това не е проблем само на бебето, а на цялото семейство. Когато то не спи, и другите са напрегнати. Като помогнеш на новороденото, всички са доволни. Бащата спи, майката също, а бабата не звъни непрекъснато със съвети“, усмихва се инструкторът.

Боуен срещу чай от копър
О, не, няма никаква конкуренция между тези два начина за справяне с коликите. При този проблем педиатрите обикновено изписват капки за колики или пробиотици, а народната медицина държи на чая от копър и анасон. Или пък на затоплените черешови костилки върху коремчето. „Когато майки ме попитат дали да дават предписаните капки, им казвам да направят това, което те и педиатърът преценят. Капките не пречат на Боуен, нито терапията пречи на тях. Може двете средства да се допълнят и ефектът да настъпи още по-бързо“, обяснява Илчев.


Все още педиатрите не са се обединили около конкретна причина за коликите. Някои смятат, че те се дължат на незрялата нервна система, според други причина е незрялата храносмилателна система. Тъй като детето излиза от стерилна среда, сблъсква се с всякакви микроорганизми, няма изградена бактериална чревна флора, чрез кърмата и всичко останало много микроорганизми нахлуват в тялото и това води до известен дискомфорт. Докато храносмилателната система се научи как да функционира по-добре, минава време, в което при проблем Боуен терапиятаможе да помогне.

При активиране на парасимпатикуса малкото се успокоява
Инструкторът обяснява, че вегетативната нервна система има два дяла – симпатикус и парасимпатикус, които са като плюс и минус. Ако единият увеличава сърдечната честота, другият я намалява. Ако единият увеличава чревната перисталтика, другият я намалява. И те трябва да са в баланс. Парасимпатикусът дава чувство за релаксация, за комфорт, отговаря за храносмилането, за възстановяването. Заради стреса в ежедневието ние непрекъснато сме на тръни и на нокти. Тогава симпатикусът превалира, а парасимпатикусът е потиснат. Следователно нашата храносмилателна система не може да функционира добре и да усвоява хранителните вещества, а ние не можем да се възстановим. Парасимпатикусът ще се активира, когато легнем да спим. Като се отпуснем, спрем да мислим и изключим съзнанието. Тогава започва режим на възстановяване. Боуен активира именно този парасимпатикус. „При бебетата това се вижда на секундата. В момента, в който направя движенията, те се успокояват и заспиват, дори на кушетката пред мен“, спомня си инструкторът.

През първите 3 месеца бременните имат едни проблеми, през вторите 3 месеца оплакванията са други – задух, топли вълни, изпотяване. В третия семестър идват болките в кръста, тук и там. Има много лечебни движения, които може да спестят всички тези неразположения или да ги облекчат. Прилагат се дори движения за обръщане на детето в осми месец. В средата на този месец започват бурни промени с всякакви проблеми. Тогава терапията може да се прилага всеки ден, не само веднъж седмично. Има движения, които при самото раждане подпомагат контракциите и напъните. „Имаме няколко обучени дули (нещо като бабите в миналото, които са израждали децата), които помагат по време на бременността и са в родилната зала, за да съдействат на родилката, лекарите и акушерките. Те може да направят движения, които да подпомогнат разкритието, да улеснят израждането“, казва Илчев. А има и такива, които след раждането помагат за по-бързо възстановяване на родилката. Прилагат се и движения за стимулиране на лактацията, в случай че майката няма кърма или е недостатъчна. С определени точки по гърдите се стимулира лимфопотокът, за да не се получават лимфен застой, смущения и мастопатия.

Подарък за бременни
Боуен е терапия на минимализма. Достатъчни са само няколко лечебни движения с пауза между тях. Нужни са 2–3 процедури през 3–4 дни за спиране на болките. Има движения, които подпомагат разкритието при раждане, възстановяването на майката и стимулират производството на кърма.

Текст: Румяна Смилкова