Няколко съвета за началото

  1. Кърменето може да се научи

Кърменето е най-естественото нещо на света? И да, и не. Не е казано, че всяка жена се ражда като майстор на кърменето. При кърменето е като при танцуването – малко са талантите по природа. Всички останали трябва да го научат – смятат специалистите. Напълно естествено е, че жените не го владеят от само себе си. Чудесно е, ако още през бременността се запознаете с това изкуство, като четете за него и си потърсите своевременно треньор по кърмене.

  1. Гърдите не се нуждаят от закаляване

Природата се е погрижила гениално за това. Още по време на бременността жлезите около зърната отделят секрет, който се разпространява като филм около тях. Допълнително закаляване на гърдите не е нужно, дори понякога е вредно. Това дразни кожата и я излага на нараняване. Вместо това през бременността и периода на кърменето просто измивайте зърната с вода и намазвайте с лосион за тяло.

  1. Правилното поставяне на бебето на гърдата е истинско изкуство

Внимавайте по време на кърмене бебето да не захапва само зърното, а и площта около него. За целта устата на малкото е широко отворена, а останалото ще ви покаже консултантката по кърмене.

  1. Болките никога не се оставят без внимание

Причината най-често е, че детето захапва гърдата неправилно. Твърди и топли участъци могат да се дължат и на застой на кърмата. Затова в никакъв случай не пренебрегвайте болките, а търсете съвет от консултантката по кърмене. И то най-добре още през първия ден, когато те се появят.

  1. Избор на любимо място

Още през бременността е добре да си изберете любимо място за кърмене. Това може да е диванът или някое кресло. Практично е да имате възглавница за ръцете, за тила и раменете, която облекчава гърба. Бебето се нуждае от контакт с поглед по време на кърменето. Това укрепва връзката помежду ви и е важно за неговото развитие. Добре е да изключите телефона и телевизора и да се посветите изцяло на бебето. Това важи и за храненето с шише с биберон.

  1. Включете и партньора

Изследвания показват, че когато мъжът се информира за кърменето заедно с майката, нещата се получават по-успешно. Това се отразява положително и на продължителността на кърменето.

  1. Търсете професионална помощ

Първият съветник, ако кърмата не изтича, е акушерката в клиниката. Иначе е добре да потърсите консултант по кърмене в близост до дома.