1. Кърменето ще развали ли формата на гърдите ми?

През деветте месеца гърдите се подготвят за най-важната си мисия – да произвеждат мляко. Те променят формата си, увеличават размера си, млечните канали нарастват, а за да може да има кърма, мастната тъкан се заменя с жлезиста. Обратният процес започва близо шест месеца след раждането и приключва в края на първата година. И това не е случайно – за този период количеството на произвежданото мляко постепенно намалява, обемът на гърдите плавно се свива, а кожата малко по малко възвръща предишната си еластичност.

Прочетете още: Писмо от бебето в коремчето на мама

Когато кърменето приключи, гърдите са имали достатъчно време да възвърнат предишната си форма и линия. Ако обаче решите да не кърмите или рязко отбиете бебето, до няколко дни или седмици гърдите спират да произвеждат мляко – жлезистата тъкан е принудена да се свие твърде бързо, кожата рязко губи еластичността си и в резултат бюстът разваля линията си. В този смисъл, ако формата на гърдите се развали след раждането, то това не е в резултат от кърменето, а заради не-кърменето. И още нещо – през последните месеци на бременността и през периода на кърменето, когато гърдите са уголемени, желателно е да се носи поддържащ сутиен.

  1. Може ли млякото ми да спре „от нерви“?

Когато кърмещата майка е изнервена и стресирана, в организма й се отделя хормонът адреналин – той е естествен антагонист на хормона окситоцин, от който зависи производството на мляко. В гърдите има кърма, но тя се отделя много по-трудно и детето не може да изсуче достатъчни количества.

Прочетете още: Съвпадение или съдба - две бебета с еднакви имена

В тези ситуации най-доброто, което може да направите, е да се отпуснете – вземете си топъл душ, опитайте се да мислите за приятни неща, релаксирайте по всички възможни начини, за които знаете, че ви действат добре. Освен това се опитайте да увеличите контакта кожа до кожа с вашето бебенце. Въпреки че кърмата ви е намаляла или дори липсва, ако продължите да поставяте бебето на гърдата, след няколко дни млякото ще се върне.

  1. Коластрата е толкова малко! Да давам ли допълнително мляко?

Да, коластрата е в толкова малки количества, че много майки си мислят, че детенцето им ще умре от глад, ако разчита само на нея. Спокойно, няма страшно, природата е помислила за всичко – количеството на коластрата е около една супена лъжица, което напълно съответства на обема на стомахчето на бебенцето (през първите дни от живота той е едва около 5 мл).

Прочетете още: Да родиш преждевременно и да победиш прееклампсията

Въпреки че коластрата е в по-малки количества в сравнение със зрялото мляко, тя е много по-концентрирана и питателна – съдържанието на протеини в нея е 14%, или три пъти по-високо, отколкото в зрялото мляко. Освен това коластрата съдържа вещества, формиращи и стабилизиращи нормалната микрофлора, както и имунни тела, които защитават срещу евентуална инфекция. Допълнителното хранене с адаптирано мляко през този период е не само ненужно, но и опасно – дори едно хранене на ден с него може да предизвика дисбаланс на чревната флора (дисбактериоза). В първите дни адаптирано мляко трябва да се дава само в случаи, при които е застрашено здравето на бебето или на майката.

  1. Трябва ли бебето да се храни по режим?

По време на бременността плодът се храни непрекъснато чрез пъпната връв. След раждането си бебенцето продължава да очаква почти същото – да няма голяма пауза между храненията. Кърмата, за разлика от адаптираните млека, се усвоява бързо и стомахчето на мъничето може да се изпразни дори половин час след хранене и то отново да иска да яде. На свой ред гърдите също трябва да се изпразват по-често, за да дават повече мляко. Ако майката се опитва да поддържа по-дълга пауза, не само детето ще страда, но има голяма вероятност да намалее и лактацията. В първите месеци след раждането бебето трябва да се храни на не по-голям интервал от три часа. Само при кърменето на поискване може да бъдете сигурни, че детето ви поема количеството мляко, което му е нужно.

  1. Всичко, което яде майката, се предава и на детето?

Отговорът не е толкова прост. Кърмата се произвежда от кръвната плазма, което значи, че промените в състава  на кръвта на майката влияят и на състава на млякото, а оттам и на бебето. Възможно е чрез храната на майката в млякото й да проникнат чужди протеини, които да повлияят на бебето. То може да реагира на потенциални алергени, за каквито се смятат протеините в кравето мляко и някои зърнени култури, както и червеният пигмент на някои плодове и зеленчуци. Продуктите с повишено газообразуване (зеле, фасул, грозде) пък могат да повлияят на детето само ако предизвикват реакция и в майчиния организъм. Същото се отнася и за лекарствата – не всички попадат в млякото. Най-добре е по отношение на лекарствата и храните, които можете да консумирате по време на кърмене, да се посъветвате със специалист.

  1. Кога да заместя кърмата с храна?

Въвеждането на допълнителни храни не трябва да се използва като заместител на кърменето, тъй като кърменето и храненето с други храни са два напълно различни процеса. Захранването на бебето започва около шестия месец, но като допълнение на кърменето, а не като заместител. Смисълът на допълващите храни е да осигурят на мъничето повече енергия и да послужат като преход и подготовка за семейната трапеза. Според Световната здравна организация до първата си година детето трябва да получава 50–75% от енергията си от кърмата (или от адаптираните смеси, в случай че не кърмите). Ако майката е много активна при въвеждането на твърди храни като заместител на кърменето, това води до намалено производство на мляко, а понякога и детето започва да страда от проблеми с храносмилането. Не се опитвайте да храните бебето си с ябълка или с овесена каша, ако то не иска – за него няма нищо по-полезно от кърмата. Храненето става заедно с кърменето, а не вместо него.

  1. Млякото ми е „слабо“. Как да стане по-хранително?

Съставът на млякото се определя от нуждите на детето. Лоша, слаба или неподходяща кърма няма! Струва ви се, че млякото ви е рядко и слабо? Това в голяма степен зависи от етапа на изцеждане – първите порции съдържат повече вода, изглеждат по-редки, прозрачни и сивкави, но именно с това т.нар. „предно“ мляко бебетата утоляват жаждата си. По време на кърменето съдържанието на мазнини в млякото постепенно се увеличава и в края на храненето то е 10–20 пъти по-високо, отколкото в началото. Това „задно“ мляко е по-гъсто и бяло, понякога дори жълто. Има само един начин да се повиши общото съдържание на мазнини в млякото – да се кърми мъничето по-често.

  1. Детето ми никога няма само да се откаже от гърдата...

Някой ден със сигурност ще се откаже! Повечето от децата на възраст между 2 и 3 години престават да се нуждаят от майчината гръд и преминават на други модели на общуване. „Кърмене до първи клас“ може да се случи единствено при майка, която го иска и самата тя не е предприела никакви стъпки, за да промени нещата. Горе-долу такава е и формулировката на Световната здравна организация – до две години кърменето е задължително, а след това е по взаимно съгласие на майката и детето. Ако у една от страните желанието за този процес изчезне, кърменето приключва бързо и лесно. Опитът показва, че подобно на преминаването от пълзене към прохождане, в един момент детето само се отказва от кърменето. Обикновено това става за няколко дни, сякаш то съвсем е забравило, че довчера е сучело.

  1. Бебето използва гърдите ми като биберон. Трябва ли да му позволявам това?

На детето гледната точка е обратна – то не суче гърдата като биберон, а често му се дава биберон вместо гърда. Шегата настрана, но функциите на майчините гърди не включват само хранене – бебето просто се нуждае от тях, защото те го успокояват. То ги търси, ако нещо го тревожи, независимо дали това е глад или дискомфорт в стомахчето. Ако майката се опитва да раздели случаите, в които да дава на бебето гърдата или биберона, това може да доведе до много проблеми – от намаляване на кърмата до отхвърляне на гърдата, защото има вероятност бебето да свикне да се успокоява само от биберона... Дали искате да надхитрите природата, избирайки да замените майчината гръд с биберон залъгалка?

  1. Кърменето наистина ли предпазва детето от всички болести?

Чрез кърмата детето постоянно получава антитела към заболяванията, които майката е преболедувала през целия си досегашен живот. То натрупва в себе си т.нар. „пасивен“ имунитет, който му помага да се справи с доста болести. Любопитно е, че ако мъничето започне да се разболява, при кърменето настъпва обмен между рецепторите на гърдата и слюнчените жлези на детето, като в резултат на това в майчиния организъм започват да се произвеждат антитела към болестта, които чрез млякото достигат до детето! Разбира се, майчиното мляко не е панацея за всички болести, но оказва безценна помощ на имунитета на кърмачето. Като цяло кърмените деца се разболяват по-рядко, а в случаите, когато това се случи, болестта им протича по-леко.

  1. Ако кърмата спре, може ли производството ú да се възобнови?

Може! Процесът на възобновяване на продукцията на кърма в гърдите „в застой“ се нарича релактация. В много страни тя е широко разпространена в приемните семейства, в които майката държи да кърми детето. В България към релактация се насочват предимно майки, които са отбили детето си, преминали са на хранене с адаптирано мляко и след това съжаляват за това. Как става възстановяването на кърмата? Чрез задействане на физиологичния механизъм на кърмене – смученето на гърдата засяга нервните окончания на ареолата, които изпращат към мозъка сигнал за отделяне на хормона пролактин, от който зависи производството на мляко.

Съвсем скоро „9 месеца“ създаде две тематични Фейсбук групи с цел да предоставя на членовете им проверена информация, ексклузивни срещи със специалисти, специални подаръци от партньори и разбира се, да им предостави пространство за комуникация и взаимопомощ.

Ако желаете можете да се присъедините към тях още сега:

Зачеване, бременност и раждане

Майките на „9 месеца“