Прогестеронът е женски хормон, синтезиран в надбъбречните, половите жлези и мозъка. Чували сме, че го наричат „враг на менопаузата“. Стойностите му не постоянни, те варират в зависимост от месечния цикъл. Нивото на прогестерон расте през втората половина на цикъла, като движението нагоре започва след овулация. Прогестеронът е отличен съюзник на хорманалния баланс, респективно и на репродуктивното и емоционално здраве.

Естрогенова доминантност или нисък естрадиол

Когато естрогенът е твърде висок, а прогестеронът е твърде нисък, тялото ви дава сигнали. Симптомите на прогестероновия дефицит не могат да останат незабелязани – болезнени и сякаш по-обемни гърди, силен косопад, кожни несъвършенства (например акне), тежък цикъл, целулит, резширени вени, наддаване на тегло в областта на бедрата, силна тревожност, депресия, предменструална мигрена и др. Друг симптом е задържането на течности - прогестеронът е естествен диуретик, който пречи на клетките ви да поемат излишния натрий и вода, така че може да помогне за намаляване на задържането на течности. Когато падне твърде ниско, може да почувствате подуване в краката, глезените и корема, както и подпухване на лицето. Не са изключени и проблеми с щитовидната жлеза: ниският прогестерон води до доминиране на естрогена, което може да попречи на превръщането на неактивния хормон на щитовидната жлеза Т4 в активния такъв – Т3.

Какво се случва, когато прогестеронът е хронично нисък – тоест и през втората фаза на цикъла?

Тогава може да имате нередовни или много тежки менструации, некачествена овулация и проблеми със зачеването. Прогестеронът притежава както антидепресантно, така и анти-тревожно действие, благодарение на своите метаболити - 5α- и 5β-алопрегнанолон. Производство на прогестерон се осъществява главно в жълтото тяло и яйчниците, но малки количества се образуват и в надбъбречните жлези. Той участва в следната важна каскада, която е от решаващо значение за баланса на женските хормони: Вашето тяло използва холестерол, за да произведе прегненолон, който често се нарича „майка на всички хормони“. След това прегненолонът се превръща в прогестерон. Стресът е основният крадец на прогестерон. Здравейте, адреналин и кортизол! Тези хормони притежават огромно въздействие и водят до хронични симптоми на хормонален дисбаланс. Това се случва, защото тялото ви смята, че сте в опасна среда и спада нивата на прогестерона, за да гарантира, че лигавицата на матката не е подходяща за имплантиране на ембриона. Когато овулирате, тялото ви произвежда около 25 mg прогестерон дневно през цялата фертилна фаза на вашия менструален цикъл – всеки организъм е различен, ако имате съмнения за проблем, консултирайте се с репродуктивен специалист.

Как кортизолът (стрес) краде прогестерон?

И двата хормона се произвеждат от прегненолон. Когато сте в хроничен стрес, тялото винаги ще отклони наличния прегненолон, за да произведе по-големи количества кортизол, за да ви помогне да преминете през стреса. Това означава, че може да не е достатъчно, за да произведе необходимите нива на прогестерон. Това се нарича „кражба на прегненолон“ и е водещата причина за проблеми с ниско ниво на прогестерон.

Как да повишим естествено прогестерона?

Някои микро-хранителни вещества могат да осигурят средата, необходима за подпомагане на тялото ви да повиши нивата на прогестерон:

  • Витамин С може да помогне за повишаване на нивата на прогестерон и коригиране на проблемите с лутеалната фаза. Добри източници: сamu camu (перуански плодове), сладък картоф, киви, ягоди, портокали, лимони, папая и тиква. Много други зеленчуци също притежават витамин С, включително броколи, домати, брюкселско зеле и червени чушки.
  • Цинк той е важен минерал и е задължителен елемент за имунитета и кожата ви. Цинкът също помага на хипофизната жлеза да отделя фоликулостимулиращи хормони. Те насърчават овулацията и също така казват на яйчниците ви да произвеждат повече прогестерон. Добри източници: стриди, скариди, говеждо месо, агнешко месо, черен дроб, тиква и кашу.
  • Магнезий той е важен минерал и не само помага да се запазят нивата на прогестерон, като ви поддържа по-спокойни, но и подпомага разграждането на антагонистичните метаболити на естрогена, намалявайки доминирането на естрогена. Добри източници: кашу, листни зеленчуци, къдраво зеле, тиквени семки, черен боб, леща и други бобови растения, какао, скумрия и пълнозърнест кафяв ориз.
  • Витамин Е може да помогне за подобряване на лутеалния кръвен поток и повишаване нивата на прогестерон при някои жени. Добри източници: слънчогледови семки, бадеми и лешници. В по-малки количества: авокадо, слънчогледови семки, червени чушки, зелени листни зеленчуци, тиква, аспержи, броколи и манго. 
  • Витамин В6 помага в борбата със стреса, а също така помага на черния дроб да разгражда страничните естрогенни продукти, намалявайки доминирането на естрогена, като същевременно стимулира производството на прогестерон. Добри източници: червени картофи, сьомга, риба тон, банани, спанак, орехи, говеждо месо, пилешко месо, сладки картофи, боб и сини сливи.
  • Сяра тя допринася за хормоналния баланс, тъй като предотвратява циркулацията на естрогенните странични вещества твърде дълго, което може да повиши нивата на естроген и да причини хормонален хаос. Добри източници: кръстоцветните зеленчуци са чудесен начин за намаляване на доминирането на естроген. Те са богати на глюкозинолати, които активират фаза две детоксикация в черния дроб, помагайки за филтриране на естрогенните метаболити от тялото ви. Други добри източници са броколи, зелени зеленчуци, карфиол, зеле.
  • Фибри те са от съществено значение за добрия хормонален баланс. Помагат за движението на червата и евакуацията на метаболизираните хормони, включително вредните естрогени, които антагонизират прогестерона да върши своята работа. Добри източници: ленено семе, киноа, просо, овес без глутен и други.
  • L-аргинин тази аминокиселина се съдържа в храни с високо съдържание на протеини и помага на тялото ви да произвежда азотен оксид. На свой ред азотният оксид отпуска кръвоносните съдове, така че циркулацията се увеличава. Това гарантира, че жълтото тяло и други органи, като яйчниците, подобряват кръвния поток за да им помогнат да произвеждат повече прогестерон. Добри източници: леща и нахут, сьомга, риба тон и пъстърва, пуйка, пиле, свинско месо, тиквени семки, орехи и млечни храни.

Тялото има невероятна способност да се самолекува. Единственото нещо, което трябва да му осигурим, са правилните ресурси. За преодоляване на естрогенното господство, вие може сами да поемете контрола върху хормоните и здравето си. Повече от 70% от жените изпитват доминиране на естроген. Толкова много жени са изпитали болката и разочарованието, които се появяват, когато усетят техните симптоми и оплаквания. Това важи особено за жени, които изпитват симптомите на хормонален дисбаланс. Дори когато лекарите предлагат лечение, то обикновено е под формата на лекарства с рецепта. В преодоляването на естрогенното господство използвайте храна, билки, добавки от естествени природни източници за балансиране на хормоните.

Текст: Milenita May