Всички знаем, че ако няма здравословни противопоказация спортът по време на бременност може да бъде изключително полезен както за майката, така и за бебето. В наши дни по тази тема има изключително много полезна информация, подкрепена с проучвания и доказателства. Те дават на бъдещата майка комфорта и спокойствието, че в тренировките по-време на бременност няма нищо страшно и опасно, ако са съобразени с нейните възможности и здравословно състояние.

Аквафитнес – по-силовата форма на водната аеробика

Не съвсем така обаче стои въпросът с количеството, качеството и достъпността към информация за ползите, ефектите и безопасността на тренировките за кърмещата жена и нейното дете. Много кърмещи майки се чудят дали е възможно тренировките да окажат негативен ефект върху лактацията и качеството на произведената кърма. Съществуват редица митове и недоказани твърдения, че тренировките биха причинили сериозен дискомфорт, както и че могат да променят киселинността на кърмата, а от там бебето да откаже да я приема. 

За щастие тези страхове в повечето случаи са неоснователни. Ето защо:

  • Прекалено пълни гърди, които създават неудобство по време на спорт - за да се справите с това опитайте да храните или изцедите гърдите точно преди спорт.
  • Промяна в киселинността на млякото, заради отделянето на млечна киселина, в следствие на активност - останете спокойни, редица научни излседвания са стигнали до извода, че действително със спорт количеството на млечна киселина в кърмата може да се повиши. Това обаче се случва само в условие на максимални усилия от страна на майката. Дори и това да се случи няма научна подкрепа, че млечната киселина в кърмата ще промени вкуса и и Вашето дете ще я откаже. 
  • Намаляване на произведената кърма - всички се тревожим за това понякога, нали? Истината е, че тялото използва енергия за производство на кърмата, а енергията идва от приетите калории, затова ключът е в коректно структурираното, пълноценно и балансирано хранене.

Броят на кърмените бебенца у нас намалява

Спорт с ниска до умерена активност: 

Пручването тества 124 проби кърма на 31 майки на бебета на възраст от 2 месеца до 6 месеца, които се занимават с аеробни спортове с ниска до умерена активност. Взети са 4 проби от всяка майка: 

  • 2 проби в деня на физическата активност - преди и след;
  • 2 проби в ден без физическа активност - в едни и същи часове и при същата форма на вземане на пробата.

Резултат: Не е установена статистически значима разлика по отношение на протеиновия състав, мазнините и въглехидратите или енергийното ниво, между млякото, което е било изпомпано преди и млякото, изпомпвано след тренировка, както и между двете проби от мляко, изпомпвани в деня без упражнения. Освен това не е открита значителна разлика между разликите между две проби от мляко, изпомпвани във всеки от двата проучвателни дни.

Да се подготвим за 9-те месеца: Гайд с основни препоръки и насоки

Спорт с висок интензитет: 

Проучването изследва 240 проби кърма на 20 майки, част от тях са спортували с ниска до умерена активност, останалата част са били подложени на високоинтензивни натоварвания. От всяка майка са взети по 4 проби:

  • 2 преди и след активност;
  • 2 по същия начин и по същото време през деня, но без активност.

Резултат: Липсващото парче от пъзела се появява - учените получават ценни знания за хормона адинопектин, който регулира метаболизма на тялото, за да осигури доставка на енергия и вещества. Чрез кърмене той се абсорбира през червата на бебета, като по този начин променя начина, по който функционира техният метаболизъм. 

Защо това е важно?

При хората ниските нива на този хормон са свързани с понижена инсулинова чувствителност, инсулинова резистентност и диабет тип 2. 

Повече спортни дейности в училище

Проучването показва, че майките, които са правили тренировки с висок интензитет, са имали по-високи нива на този хормон в кърмата след тренировка

Една от причините, поради които СЗО препоръчва кърменето през първите шест месеца от живота е, че кърмените деца са по-малко склонни да имат наднормено тегло и затлъстяване, отколкото децата, хранени с адаптирано мляко. Нови изследвания обаче показват, че съставът на кърмата варира между майките с висок и нисък индекс на телесна маса и че разликите в състава на кърмата могат да играят роля при предаването на затлъстяването от майка на дете.

Текст: Христина Караколева, фитнес треньор и майка на 6М момче