Колко рано е прекалено рано или колко късно е твърде късно да се върнеш в офиса след раждане

Спомням си съвсем ясно онази есенна сутрин, в която тръгнах на работа и оставих 4-месечното си бебе на грижите на майка ми. Със свито сърце затворих вратата и постоях отвън, за да чуя дали няма да заплаче. Влязох в офиса без особен ентусиазъм, пълна със съмнение дали това, което ще свърша през деня, е по-важно от обгрижването на детето. Броях нетърпеливо минутите на всеки разговор и среща. Припряно отхвърлях задачите, за да се доближа по-бързо до момента, в който ще спринтирам към вкъщи. С досада слушах разговори – служебни и лични, които бяха така далеч от моята вселена на майка и сега ми изглеждаха несъществени и скучни. През час звънях вкъщи. С две думи – чувствах се нещастна и много, много виновна, че не изпълнявам най-важната и смислена задача – да си гледам детето.

КАК ДА ПРЕКРАТИМ ОТПУСК ПО МАЙЧИНСТВО

От друга страна, семейният бюджет изискваше повече постъпления, професията ми не позволяваше дълго откъсване, губех навици за работа, а вероятно и умения, имах нужда от социални контакти...

Не се заблуждавайте, че някой може да ви отговори на въпроса колко рано е прекалено рано или колко късно е твърде късно да се върнеш на работа след раждане. Всеки случай е индивидуален и решението наистина зависи от множество фактори.

Все пак един личен списък със „за“ и „против“ помага.

„Против“ ранното тръгване на работа: Нарушената връзка с детето

До 18-месечна възраст бебето категорично има нужда от пряка и близка връзка с майка си. Именно тя е тази, която ще му осигури най-пълноценна грижа и ако е възможно, и най-добрата храна – кърма. Емоционалната връзка майка – дете няма как да бъде изиграна от друг човек. Привързаността към майката е вроден биологичен инстинкт и неочакваното отделяне или трайно отсъствие на родителя предизвиква у децата тревожност и скръб. Така се нарушава връзката с майката и се губи доверието, защото незрялата психика на детето не е в състояние да се справи с тези емоции. Понякога родителят избира да излезе тайно или да „забаламоса“ малкото, но това има негативен ефект, защото във фантазията на детето се оформя идеята, че е загубило родителя.

Стресирана майка = тревожно дете

Напрегната работа в офиса може да стресира майката, а нейното емоционално състояние и преживявания влияят физически и духовно на бебето. Негативните чувства, напрежението и тревожността имат за резултат неспокойни и тревожни деца.

ЗА ИЛИ ПРОТИВ ДЪЛГОТО МАЙЧИНСТВО

Престоят в офиса може да е изпитание и за жената, която вкъщи е подложена на психическо и физическо изтощение, и така работният й ден на практика става 24/7. От емоционална гледна точка има риск в офиса майката да не се чувства добре и да изпитва тревожност, притеснения и чувство за вина, като това може да влоши професионалната й изява.

Времето, в което детето е малко, бързо отлита и никога няма да се върне. След години със сигурност ще съжалявате за пропуснатите моменти и ще ви се иска да сте отделяли повече време за децата. Работата никога не свършва, кариерата може да почака, но ранното детство на вашите деца няма да се повтори.

Кой ще ме замени?

Ако нямате близък роднина, който да поеме грижите, цената за гледачката може да се доближи до заплатата, която ще получавате. Поверяването на детето на чужд човек понякога крие рискове, защото невинаги ще получавате коректна информация за случващото се вкъщи. За съжаление, много често грижите на гледачката не отговарят на изискванията и разбиранията на родителите и детето може да бъде ощетено здравословно и психически. Така например може да установите, че малчуганът целодневно е пред телевизора или пък, че цял ден не е пил вода. Яслата е друг вариант, който обаче гарантира постоянно боледуване на детето, което все още не е с укрепнала имунна система.

„За“ по-бързото завръщане: Разнообразие и самостоятелност

Когато обаче бебето вече не е безпомощно и започне да ходи и да търси компанията на други деца, добре е да смените подхода и да му дадете повече възможност за самостоятелност и контакти с други хора. В тази връзка смяната на обстановката и на тези, които се грижат за него, ще му даде възможност да израства и да се развива. Децата на работещите майки са по-независими. В семействата, в които и двамата родители работят, децата често трябва сами да се справят с определени ситуации и задължения.

ДОКАТО ТАТИ Е НА РАБОТА...

Майката също има нужда от време, в което поне за кратко да се отдели от памперсите и шишетата. Освен това според проучвания една жена, която е работила преди да роди, е много по-вероятно да изпадне в депресия, ако се задържи дълго време у дома. Тръгването на работа е изход от еднообразието и рутината.

Положителен пример

Работещите майки са положителен пример за подражание – децата се изграждат като личности от ранната си възраст, а родителите са най-влиятелните образци на поведение. Работещата майка обикновено е по-активна, с повече социален опит, по-организирана и дисциплинирана, а това със сигурност е полезно в общуването с детето.

По-малко време вкъщи, но повече време с детето

Ходенето на работа има и друг плюс за децата – работещите майки знаят, че времето им вече е по-малко и се стремят всяка минута да се посветят пълноценно на малките. Вярно е, че майките домакини прекарват повече време с децата си, но е важно не количеството, а качеството на часовете заедно. Работещата майка с нетърпение чака срещата с малките и е по-отдадена в общуването, има повече търпение да си играе с тях, да ги възпитава, да развива креативността им, да слуша, да чете.

По-хармонични отношения с партньора

Работещите майки имат и по-щастливи връзки. Оказва се, че жените, които по-рано се връщат към работата си или се занимават у дома със служебни въпроси, поддържат много по-хармонична връзка с половинките си. Това правило обаче важи само в случаите, в които изпитваме удовлетворение от работата и тя ни кара да се чувстваме значими.

Повече за вас и повече за всички

Когато излизате от вкъщи и отивате на работа всеки ден, вие имате възможност да се откъснете от родителските задължения и да помислите за себе си и за собствените си нужди, мечти, стремежи, цели и това е голям плюс за бъдещото ви развитие.

Собствената ви заплата увеличава семейния бюджет. Освен това, ако не изкарвате пари, може би се чувствате виновна да харчите. Фонд „и аз съм човек“ е изключително важен за всяка жена.

Имате мотив да се грижите повече за себе си – много майки, който си гледат децата вкъщи, ходят по нощница през деня и напълно забравят за фризьора и козметика. Така, ако тръгнете по-рано на работа, вероятно по-бързо ще влезете във форма, ще посещавате по-често салоните за красота и фитнесите, с което ще радвате и себе си, и околните.

Нова посока за кариерата

След раждането на дете драстично се променят ценностите и навиците. Дистанцирането от работата дава възможност за преосмисляне и равносметка и много често след раждане жените правят завой в кариерата си, сменят работата или се отдават на нови проекти, които може да бъдат истинското им призвание. Около 30% от жените сменят местоработата си след завръщане от отпуск за отглеждане на дете.

Жената с дете много повече цени времето и усилията си и е много по-чувствителна за добавената стойност от работата за обществото, за компанията и за самата нея. С две думи – работещите майки не са склонни да си губят безсмислено времето.

Колко е оптималната отпуска по майчинство?

В изследване, публикувано в Cambridge Journal of Economics, двама автори от университета в Утрехт, Юсуф Емре Акгундуз и Янеке Плантенга, разглеждат негативните ефекти върху заетостта на майките и опитват да намерят отговор за оптималната продължителност на отпуска по майчинство. Според тях платеният отпуск по майчинство и отглеждане на дете е най-добре да бъде около 28 седмици или 198 дни. Те откриват и възможни негативни отражения върху заплащането и достъпа до по-висококвалифицирани позиции на жените, които се възползват от по-продължителен отпуск. Ефектът от отпуска върху заетостта на майките е по-голям за възрастовата група от 25 до 34 год., когато жените все още не са се утвърдили професионално.

Съветите на HR-ите

HR-ите дават множество съвети за рестарта на кариерата. Най-важното е още в началото да разговаряте с екипа и с ръководството, за да уточните какви промени са станали на работното ви място, какви нови изисквания има към вас и какъв работен график трябва да спазвате, защото сега вече ще ви се налага да си тръгвате точно навреме и да имате повече свободни дни. Не прекалявайте с разказите за любимото си бебе и то не трябва да бъде единствената тема за разговор, която можете да поддържате. Отдайте се с отговорност на работата си. Когато имате малко дете, винаги има вероятност да ви извикат по спешност вкъщи – важно е да не прекалявате. Опитайте се в работно време да насочите вниманието си само към работата. Да, бебето е най-важното за вас, но за да имате хубаво бъдеще, трябва да положите усилия и за своята професионална реализация. По същия начин постъпвайте и вкъщи и там се концентрирайте върху семейните задължения и общуването с детето.

Текст: Антоанета Баева