Тя е Fab Mama (instagram @fabmamaworld), красива, успешна и вече официално по- срещна своята четвърта рожба – Катарина. Щастливи сме, драги читатели, да ви срещнем с Цвета Евтимов. Цвети споделя, че все още изпитва известна тъга, че това са последната ù бременност и раждане и дори си поплаква. Е, може би принос имат и хормоните. Какво още ни разказа за своя вълнуващ житейски път тази прекрасна дама, научете от след- ващите редове...

Цвети преди 15 години

Здравейте! Искам да кажа, че много се вълнувам да дам първото си интервю за ,,9 месеца”, тъй като много ви харесвам и ви следя отдавна. Моят живот изключително много се промени през последните 15 години и ако някой ми беше казал, че през 2021 година ще съм щастлива майка на 4 деца, никога нямаше да му повярвам. Всъщност, ако върнем лентата назад, по това време бях водеща на централната емисия спортни новини по РИНГ.БГ. Като всяко 20-годишно момиче се вълнувах предимно от мода, гримове и приятни вечери с приятелки. Малко след това срещнах съпруга ми и се влюбих. След шест месеца бяхме сгодени, след още шест се оженихме и след още шест месеца вече бях напът да стана майка. При нас нещата се случиха доста бързо.

Първите две чертички

Първата бременност беше очаквана с голямо нетърпение. Много исках да стана майка, но после разбрах, че изобщо не съм си давала реална пред- става какво ме очаква. Тази бременност беше лека, като изключим, че имах кървене почти непрекъ- снато до четвъртия месец. Тогава обаче живе- ехме във Франция, където не обръщат особено внимание на такива проблеми. Последва доста тежко индуцирано раждане (29 часа), което, за наша радост, имаше най-щастливия финал. Така на бял свят се появи първородният ни син Александър.

След малко повече от година историята с кървенето се повтори и с втората ми бременност


Тук обаче нещата бяха малко по-сложни. В началото имах отлепяне на плодния сак и се наложи да полежа, а това начинание – с дете под две години, си е мисия невъзможна. После се оказа, че бебето има едноартериална пъпна връв (вместо 3 съда – 2 артерии и една вена, тя имаше 1 артерия и една вена). Слава богу, всичко беше наред с останалите органи и така в края на 9-тия месец, след изтичане на водите, към нашето семейство се присъедини Виктория.

Третата ми бременност беше най-лека
Тук единственото ми притеснение бе свързано с киста на яйчника, която откриха пренатално на бебето. Тя обаче се резорбира и в пълно здраве се роди Илиана, в края на 9-тия месец, със скромното тегло от 2700 грама. Така имахме 3 деца, родени за 5 години, а аз, като всяка майка, посветих цялото си ежедневие на тях.

Предизвикателствата също не липсват
В началото на 2020 година решихме, че имаме още любов за даване и така скоро се оказах бременна. От самото начало имах кървене, което беше доста по-тежко от тези с Вики и Алекс. За съжаление, в 9 г.с. се оказа, че нашето бебе няма пулс. И тук аз се сринах за момент и казах, че нямам сили да продължа. Все пак имах щастието да съм майка на три здрави деца. Бяхме избързали и казали на децата за бебето, които естествено приеха тежко последващата новина. Но след три успешни бременности, никой от нас не предполагаше, че може да ни се случи подобно нещо.

След това решихме, че няма да се отказваме и ще се борим за нашето ,,Чудо“
При мен обаче нещата не изглеждаха ,,розови“. Аз съм със СПКЯ, аденомиоза, а след аборта се оказа, че имам и вродена тромбофилия и хипотиреодизъм. Така забременях отново, а следващите 9 месеца бях на доста медикаменти, включително и инжекции, които си поставях всекидневно. Не липсваха и другите притеснения, свързни с бебето. В края на шестия месец изкарах и Ковид, но важното е, че всичко свърши добре. И нашето чудо Катарина е вече в прегръдките ми.

Подкрепата от любимия мъж – за трудните моменти
Разбира се, че е имало предизвикателства. Най- големите обаче бяха през изминалата година. С Илиан винаги сме се подкрепяли и без него нямаше да се справя. А ако говорим за идеята да имаме повече от две деца, всъщност той е инициаторът. Като такъв обаче ми помага изключител- но много в отглеждането им.

Защо в България многодетните семейства са малко?
Дължи се на много фактори. Всички знаем, че от- глеждането на едно дете изисква много време, средства и жертви. Освен това дълги години е било прието да имаш най-много едно или две деца. Трудно е да се изкорени този начин на мислене. За моя радост обаче напоследък забелязвам, че все повече семейства се решават да имат повече от две деца.

Прочетете още: Уроинфекциите при малките деца

Да бъдеш родител не е само „цветя и рози“
Толкова е сложно да си родител. Най-трудно ми е да разпределя вниманието си на равни части между децата. И аз като всеки човек правя грешки, но не ме е срам да се извиня на децата и да им призная, че съм сбъркала. Най-много държим да са добри хора и да не нараняват чувствата на другите. По всички други проблеми работим заедно. Отне ни малко време да разберем, че всичко става с много разговори и обяснения. Но като се уважаваме един друг, вървим в правилната посока. Щастлива съм, че децата ни се отглеждат в дом с много любов.

Тайната да бъдеш красива мама – каква е?
Далеч не изглеждам така сутрин като ги водя на училище. Истината е, че се старая всеки ден да съм позитивна и усмихната. А с малко организация успявам и да се гримирам, и да си направя прическа.

Децата питат, но има ли трудни отговори?
Не. Имам си правило и не крия истината от тях. Говорим директно на всякакви теми, които ги интересуват. От смъртта до как се ражда бебето. Последното ме е поставяло в доста неудобни ситуации.

Ако можеш да промениш нещо в ежедневието си, какво би било то? Да имам повече време. Животът в едно многодетно семейство е много прецизно организиран. Правим всичко под час, иначе няма как да успеем със задълженията, свързани с децата.

Да поговорим и за профила ти в Instagram – той е сред любимите на дамския ни екип. Как успяваш да постигаш толкова добри резултати и на този фронт?
Благодаря ви! Истината е, че не го правя на всяка цена. Има дни, в които искам да съм със семейството ми и да съм офлайн и не се насилвам да поствам. В моя инстаграм профил споделям за положителни- те и негативните страни на ежедневието ми на многодетна майка.

Калкулатор за термина

Различни ситуации и проблеми, с които се сблъсквам. Правя го, защото това съм аз и знам, че има и други момичета в същата ситуация. А в такива моменти искаш да видиш, че има и други жени, които те разбират и са минали през същото, а не да гледаш само напудрената и красива страна на Инстаграм.

И все пак е хубаво да завършим с усмивка, защото въпреки трудностите, за мен да съм майка е привилегия и огромно щастие.

Снимки: Личен архив