Благодарим на Силвия Павлова, съосновател и управляващ партньор на компанията за биокозметика Wooden Spoon, за изключителното време, което споделихме заедно.

Силвия бе гост в уеб предаването на „9 месеца“, а темата, оказала се в основата на нашата приятна среща – „Слънцезащита за малки и големи“, посветихме на топлите дни.

Защо сме толкова впечатлени от нашата дискусия? Може би, ако си задавате този въпрос, не сте гледали предаването. Пропуск, който лесно може да бъде коригиран.

Започнахме разговора с фокус към „удобните продукти“. Отговорихме на въпроса – какво всъщност търсим при избора на слънцезащитна козметика. Родителите все по-често се питат как могат да защитят своята кожа и тази на детето им. Едва тогава започват да се интересуват от написаното върху етикета.

На пазара има два вида слънцезащитни продукти – едните са с химични филтри (с по-лека консистенция), а другите – с физични.  Научихме каква е разликата при тяхното нанасяне, но и защо химичният вариант е опасен – не само за кораловия риф, но и за нашето здраве. Доказано е, че той е канцерогенен. И тук идва дилемата – как едновременно се предпазваме от вредното влияние на слънцето, но оставаме уязвими пред химикал с данни за канцерогенност. След този въпрос родителите започват да търсят алтернатива.

„Истинските неща понякога са малко некомфортни…“, сподели Силвия, уточнявайки, че най-лесният начин да изберем продукт, е да бъдем запознати с всички важни детайли за качеството и действието му.

Именно затова насочихме поглед към минералната слънцезащита, състояща се от два вида филтри – цинков оксид (доказан като най-безопасен) и титаниев диоксид (около него все още има много въпросителни, въпреки че се използва и в биокозметиката). Екипът на Wooden Spoon обаче държи на качеството и не може да си позволи да позиционира въпросителни в състава на своите продукти.

Силвия подробно разясни защо физичният филтър работи като щит. Съществува обаче едно огромно неудобство при употребата му – този филтър е бял. А, съгласете се, драги читатели, кой би искал да се разхожда на плажа с „бяла маска“ върху цялото тяло?! Да, за малките деца това никак не е проблем, но ние, възрастните, сякаш имаме други представи за лятна визия. Големият въпрос: „Възможно ли е да използваме чиста козметика, но да имаме и комфорт?“, все пак намери своя отговор.

През 2020 година чуждестранна компания се появява с революционно откритие – цинков оксид, който е прозрачен.

От Wooden Spoon не губят ценно време и вдъхновени от световната иновация започват продължителни тестове. В резултат, след година усилена работа, успяват да постигнат фактор на защита SPF 50, който да бъде прозрачен. Така марката се превръща в първия европейски производител, внедряващ този цинк.

Добрата новина е, че ако няма механично търкане на тялото, този тип слънцезащита стои изключително дълго време и не се налага повторно нанасяне след излизане от водата.

Разбира се, Силвия сподели още любопитни подробности, свързани с темата. Какви бяха те, научете сега от видеото