Ако искате да превърнете детето си в истински плувец, никога не е късно – винаги можете да опитате с опитни специалисти, подхождайки внимателно и с такт, за да се избегне внушаване на панически страх от водата. Хората, които умеят да плуват, винаги гледат с доза недоумение тези, които не могат, без да си дават сметка, че понякога това се дължи на страх или психологическа травма, получена в детството, поради неправилно поведение, когато родителите се стремят бързо да научат детето да се задържа над водата.

За да стане плуването любим спорт на вашето дете

На първо място е добре да подберете подходящо време за водни занимания. Нека настроението на детето е добро. Обяснете му, че плуването не крие рискове за живота му. Важното е малчуганът да асоциира водата с приятни преживявания, веселби и игри. Спестете си разказите за хора, които са се удавили, тъй като не са умеели да плуват. Рискувате да изплашите детето и да го откажете да се доближи до вода. Нека то само да избере плувните принадлежности и да очаква с нетърпение заниманията. Бъдете настойчиви, но тактични. Ако детето не е настроено за урок, явно се страхува. Отложете тренировката, но не и постоянството си. Бъдете готови да коригирате уроците в зависимост от състоянието и настроението на детето. Не е редно родителите да очакват за 1–2 урока то да усвои всички плувни навици и стилове. Подгответе се, че първите занимания протичат често под формата на игри, за да може вашето слънчице да се отпусне и да се довери на треньора.

Забележителен аква сектор за бременни и майки с бебета

„Имали сме случаи в практиката, при които, за да се стигне до потапяне във водата, са били необходими по 1–2 часа занимания с деца, изпитващи несигурност. Най-доброто решение е да запишете детето на занимания по плуване в подходящ басейн и под ръководството на опитен треньор, който не само ще намери подход дори към страхливото хлапе, но и ще му помогне да овладее нужните навици, подпомагайки пълноценно цялостното му физическо развитие. Научните доказателства безспорно показват, че плуването стимулира имунитета при децата. Увеличете физическата активност на малките, за да дадете тласък на имунната им система“, съветват специалистите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, където функционира иновативен воден сектор, специализиран за бременни, майки с бебета и родители с деца. На разположение на посетителите на водния сектор са високотехнологични иновации, които допълнително допринасят за релаксиращата атмосфера. Регулируеми светлини на термалната зона, музика, специални джет вълни за насрещно плуване – това са само част от изненадите на специализираното съоръжение.

„Мамо, не искам да излизам от басейна“

Във водната зона на комплекса можете да релаксирате, споделяйки подводния масаж, който ще ви отпусне, или да посетите сауната, за да пречистите организма си. Естествено, какво е воден комплекс без басейн? Освен приятните посещения в джакузито, сауната и басейна, можете да посетите и различни водни занимания – аеробика и гимнастика, както и специализирана водна гимнастика за бебета с родител. Чрез водните занимания в басейн можете да раздвижите тялото си по приятен и релаксиращ начин в забавна емоционална среда. Освен положителния психичен ефект, който ще изпитате от упражненията във водна среда, ще повлияете благотворно и на вашето тяло. Чрез гимнастиката неприятните усещания като скованост, болки в гърба и тялото или сърцебиене могат значително да намалят отрицателното си влияние в ежедневието ви.

Изненадата на водната аеробика за бременните

Всяка бъдеща майка знае, че за да има по-лека бременност, както и по-лесно и безболезнено раждане, физическата подготовка е от голямо значение. В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ освен общата медицинска грижа за всяка бременна жена, можете да намерите и специализирани грижи от медицински рехабилитатор за вашата фигура и здраве. Освен предлаганите занимания по йога за бременни, вече можете да се възползвате и от водна аеробика по време на бременността.  Чрез нея ще повлияете положително върху тялото си, както и върху честите здравословни проблеми, които съпътстват този важен период, като разширени вени, болки в гърба и тазовата област, тежест в корема с нарастването на плода, изкривяване на стойката и др. По време на заниманията упражненията са съобразени с вашето състояние – избягват се натоварвания, засягащи кръстно-поясната и коремната област.

Удоволствие и хармонично развитие за най-малките

В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ не са забравили и най-малките. Като  допълнение на индивидуалната водна гимнастика във вана за бебета от 1 месец до 1 година вече можете да посетите и групови занимания по водна гимнастика в басейн с вашето дете и да сте част от това приятно емоционално преживяване за него. Групите за родител с бебе се разделят на две: бебе от 10 до 18 месеца с родител и бебе от 18 месеца до 3-годишна възраст с родител. За най-малките – бебета под 10-месечна възраст, са подходящи заниманията по водна гимнастика за бебета във вана. Така ще благоприятствате двигателното развитие на вашето дете, което ще расте здраво и усмихнато.

Текст: Марин Иванов