Какво е това Докторе? По време на прегледа при педиатъра махаме памперса и изведнъж се появява едно ако, миризливо, малко или много твърдо или течно, цвят, който варира в зависимост от месеците на бебето. Толкова различни ако-та могат да ни объркат. Цвета, консистенцията, честотата или липсата може да пробуди в нас различни грижи. Нашето бебе може да ни предложи голяма гама от ако, почти всичките нормални, които се различават в зависимост от неговото храносмилане и да варират в зависимост от храненията. Нормалното е в много големи граници, в зависимост от неговите изхождания – кое е нормално и кое не е при бебешките изхождания.

ЧЕСТО БОЛЕДУЕАЩО ДЕТЕ - КАК ДА СЕ СПРАВИМ

Първите дни – ако не сме предупредени, първото изхождане може да ни доведе до страх – това е консистенция, приличаща на катран – черна и лепкава, която се залепва върху памперса на новороденото. Нарича се Мекониум и е резултат от храносмилането на бебето още в матката. През първите 24 часа Мекониум-а се изхвърля един или два пъти. Това е знак, че храносмилателната система работи добре.

Първият месец – към третия ден бебето започва да изхожда жълти изпражнения. Това означава, че се храни предимно с кърма.

Цвят и консистенция – бебето, което се кърми обикновено има изхождания като горчица с малки гранули и лек мирис. Когато бебето се храни с адаптирани млека, може да има изхождания, преобладаващи в зелен цвят, тъй като АМ са обогатени с желязо и това води до промяна на цвета в зелен, с по-характерен мирис, отколкото тези на кърмачетата, по-твърдо е (като пюре).

КАКВИ ГРЕШКИ ДОПУСКАТ РОДИТЕЛИТЕ, КОГАТО ДЕТЕТО ЗАСПИ?

Честота – по време на първия месец бебето има многократни дневни изхождания, тъй като перисталтиката е активна. Изхожданията могат да бъдат толкова, колкото са дневните хранения на детето, което не означава, че има някакъв проблем.

Ако 5 или 6 дни бебето не ака, това не означава, че има запек, просто означава, че не приема достатъчно храна. Ако се кърми, това значи че трябва да се подобри техниката на кърмене.

Кога трябва да отидем при специалист?

-              Когато в изпражнениата се появи кръв – това може да е свързано с малка фисура, обикновено свързана със запек.

-              Ако бебето губи кръв в стомаха, кръвта се появява в изпражненията с черен цвят. Това не означава, че цялото изпражнение е черно, а може да се появи като черни сенки, смесени с нормалното изхождане (наподобява като семки от киви).

Между 4-ти и 6-ти месец

Първият медец на детето бактериалната флора на бебето е по-богата и храносмилателната система се развива. Много бебета правят по 4 изхождания на ден, докато други могат да направят едно на 3 или на 5 дни, дори и 7 дни, което не значи, че детето е със запек. Тогава какво става? Това е феномен, което се нарича псевдо запек (фалшив запек) на кърмачето, което не се случва само при бебетата, които са на кърма. Това е резултат от по-развитата храносмилателна система на нашето дете, т.е. тялото му използва всичко, което консумира като храна и няма нужда да я елиминира толкова често. В очакване на следващите дни, изведнъж му гръмва дупето като торпедо и идва тъй очакваното ако – меко, звучно, с хубав цвят и миризливо.

КЪДЕ ГРЕШАТ РОДИТЕЛИТЕ, КОГАТО ДЕТЕТО Е БОЛНО

Отсъствието на изхождания може да ни притесни и да прибегнем до необходимите средства, за да облекчим бебето – свещички, дръжка от магданоз, върха на термометър или глицерин. Всичките тези бабини рецепти могат да доведат до нежелан стрес у детето. Това не значи, че са вредни, но не са необходими.

Кога има запек?

Запекът се различава не от честотата на изхожданията, а от консистенцията. Когато бебето има барабонки – твърди и сухи и в същото време показва, че му е трудно да се изака, това означава, че има запек.

Бебето е с диария – когато се изхожда много повече пъти, отколкото се храни или изхожданията са течни. Това значи, че може да има някаква инфекция и да доведе до обезводняване, което намалява риска от дехидратация, когато не повръща. Обикновено, проблемите при диарията са съпроводени с други симптоми като температура, апатия, бола и неразположение.

От 4–6 месеца до 12 месеца

Изхожданията вече са съставени от твърди храни, където има бактерии и клетки от червата, дори и чаят от лайка може да промени цвета на бебешкото изхождане. Какво ще стане, когато започнем захранване на бебето? Най-нормално е, че започваме да виждаме различна гама от изхождания с различни цветове. Изхождания с кръв – НЕ, най-вероятно бебето е яло цвекло.

Черни червеи в изхожданията – това е признак, че бебето е яло банани.

Цветовете на храната, които бебето приема, могат да оцветят изхожданията, т.е. ако бебето се храни с пюре от моркови, много е възможно изпражненията да са с оранжев цвят и дори едно изпражнение да е много черно към първата година на детето, е много възможно някой член от семейството да му е дал шоколадови бисквити. Нормално, но не във всички случаи, ако не се е хранило с храни, които оцветяват изхожданията, те варират в цялата гама на кафяво – от охра до тъмно кафяво.

Консистенция

Със захранването на бебето, изхожданията се втвърдяват като от горчица или течно мляко стигат до пюре или течен шоколад. Също така можем да намерим парченца или цели храни като леща, царевица, маслини, стафиди и т.н. – няма проблем – това означава, че бебето все още бебето не храносмила добре храните, което е въпрос на време, което също може да означава, че се храни много бързо или не дъвчи добре. От малки трябва да ги учим да не бързат и да дъвчат бавно.

Честота и миризма

С новите храни бебетата се изхождат един път или два пъти на ден, дори и 4 пъти, в зависимост от храните, които приема. В зависимост от миризмата, истина е, че миризмата при изхожданията при кърмачетата не е приятна, въпреки че акото си е ако и не мирише добре при всички възрасти. Когато бебето се захрани, миризмата може да наподобява миризмата, както при изхожданията на възрастни, дори и по-лошо.