Държавен куклен театър-Бургас започва нова програма „Вторник сутрин“ със спектакли за бебета и малки деца до 4 годинки. Първият ще се състои днес. 

Двигателното развитие на бебето започва в утробата

Идеята е да се обърне внимание и на най-малките, които също могат да почувстват магията на кукления театър чрез специални спектакли, написани за тях, каза зам. директорът на театъра Петър Тодоров:

„Това е една специфична зрителска група, при най-малките не може да се разкаже история, защото те се още не могат да я възприемат, но чрез театралната игра могат да бъдат въведени в света на изкуството. Децата го възприемат като реалност и взимат участие в действието, за тази цел сме избрали и специално пространство, това е конферентна зала на Бургаската библиотека.“

Първият спектакъл от програмата „Вторник сутрин“ е „Жълто“ и ще бъде представен днес, 12 март, от 11:00 ч. Той е създаден от Десислава Минчева и Петър Тодоров в Център за изкуства „За Родопите“ и е консултиран от един от най-добрите детски психиатри в България – д-р Здравка Янева. Този спектакъл полага основите на естетическото възпитание на най-малките, като работи със сензорните им възприятия. Форми, цветове и звуци се редуват, за да приковат вниманието на малките зрители и да ги въведат в магичния свят на театралната игра.

Актьорска игра на Десислава Минчева е с награда от Международния театрален фестивал „Вълшебната завеса“ в Търговище през май 2016.

90% от децата имат ортодонтски проблеми

"Жълто" е с над 110 представления в България, Турция, Израел, Швеция.

Източник и снимки: https://bnr.bg/