Клубни нощи, преливащи в тежки сутрини, отспиване до късния обяд и плаж до вечерта. Най-често това е обичайният морски „режим” на повечето безгрижни млади двойки. Когато обаче вече са в ролята на отговорни родители и за първи път потеглят към морето с 2- или 3-годишния малчуган, някои ваканционни удоволствия се налага да се променят. Често този факт става източник на стрес… Според опитния педиатър д-р Пламен Масларски преди всичко родителите трябва да променят представата си за подходящото време за плаж.


Най-добре е да водите малчугана в ранните сутрешни часове и да оставате до морето не по-късно от 11 ч. За някои родители това обаче се оказва твърде трудно и те правят голяма грешка – излагат детето си на изгарящите лъчи на най-силното слънце. Това е изключително опасно, дори то да е намазано с крем с висок слънцезащитен фактор. „Кожата има памет и агресивното отношение към нея може и да не й се отрази в момента, но със сигурност ще има негативни последствия в бъдеще”, предупреждава д-р Масларски.

Съществува и друга заплаха. В летните горещини чрез потта, отделителната система и дори чрез дишането детският организъм губи не само много вода, но и ценни соли и въглехидрати. Затова и нуждата от течности се повишава. "Предлагайте на детето на всеки 15 или 30 минути вода и сокове", съветва д-р Масларски. Важна е и постепенната адаптация на детето с температурата на морската вода. В най-топлите дни водата по черноморското крайбрежие не надвишава 27 ºС. Затова е нужно внимателно да сближавате детето с морето, като постепенно мокрите тялото му. Не го топвайте изведнъж. Спорна тема за много западноевропейски семейства е  дали малкото дете да е на плажа с бански или голо.
През последните години дискусиите се свързват главно със страха на майките малчуганът им да не стане обект на зачестилите прояви на педофилия. Аргументите на д-р Масларски „За” банските обаче са чисто медицински. „Ако плажът е многолюден и родителите не са напълно сигурни в добрата хигиена, нека детето да е с бански, който винаги да е сух, или с памперс, който да се сменя по-често, ако то е по-малко. Ако детето е прекарало инфекции на пикочните пътища или на гениталиите, това е задължително. Вярно е, че банските не могат да защитят от инфекции, но предпазват от проникването на пясък или други частици в тези деликатни зони”, обяснява д-р Масларски. Много важно изискване е и детето да е с шапка на главата.

Мнението на педиатъра е, че от хигиенични съображения до 3-годишната възраст не бива да къпете малкото си съкровище в обществени басейни.
Когато се планира морска почивка с дете, един от най-големите страхове на родителите е евентуална вирусна инфекция. Най-лесното, но ефективно средство за профилактика е честото измиване на ръцете, особено непосредствено след плажа. Някои родители твърде много се тревожат, ако детето им погълне пясък или морска вода. Колкото и старания обаче да полагате, не винаги можете да предпазите детето от зарази. Запомнете обаче, че летните вируси не се предават единствено чрез водата, но и чрез хранителните продукти, по въздушно-капков път или дори чрез допир.
За да избегнете, доколкото е възможно, неприятните инциденти, съветът на педиатъра е предварително да проучите какви са битовите условия на избраното от вас селище и дали можете да разчитате на медицинска помощ, ако се наложи.
Някои родители се вълнуват и от въпроса подходящо ли е да се почива с дете на палатка. Според д-р Масларски този избор не е за отхвърляне, стига да не става въпрос за някаква дива местност, където има опасност от ухапване от змии или кърлежи. Ако предпочитате да сте на палатка, трябва да осигурите на детето оптимален комфорт и да вземете някои медикаменти и препарати срещу насекоми. Все пак преди почивката не се поддавайте на многото си страхове. С малко повече внимание можете да си осигурите спокойствие и във ваканционните ви дни да има весели емоции за цялото семейство…

Сандра Керелезова