Текст: проф. Любка Митева, началник на Клиника по кожни и венерически болести в УМБАЛ „Александровска“, ръководител Катедра по дерматология на


МФ към МУ-София

Статистическите данни показват, че 18—20% от децата в свето- вен мащаб развиват атопичен дерматит, който от своя страна представлява мултифакторно заболяване. Унаследяването не е точно определено, но пък е установен повишен риск, когато и двамата родители са атопици. Протича в три възрастово-обусловени периода с характерна морфология и локализация на екземните промени:

ПЪРВИ стадий
Обхваща деца между 3-месечна и 5-годишна възраст. Обривите се локализират по лицето – бузи, чело, бра- дичка. Наблюдават се еритем, папуло-везикули, ерозии.

ВТОРИ стадий
Характерен е за деца между 3- и 10-годишна възраст. Типична локализация са лакътните и коленните гънки, китките, ано-гениталната и тилната област. Наблю- дават се пруриго-папули, лихенификации и екскориации в резултат на силния сърбеж.

ТРЕТИ стадий
Продължава през пубертета или в по-късна възраст. Има тенденция към ограничаване на кожните про- мени по гънки, шия, длани, лице върху общ ксеродермичен фон.

ГРИЖА ЗА БЕБЕШКАТА КОЖА

Необходимо е кожата да се поддържа в оптимално състояние чрез хидратация. Препоръчват се емолиенти, емулсии, масла за баня.
Хигиенният режим трябва да е съобразен с препоръките на педиатрите. Дерматолозите подчертават нуждата от използване на подходящи измивни средства и ежедневна хидратация.

Не се препоръчва лечение с домашни или други средства без консултация с дерматолог. Когато такова се назначи от специалист, обикновено се използват локални кортикостероиди със слабо действие по определена схема. Алтернатива за дългосрочна терапия са локалните калци- невринови инхибитори – Protopic 0.03%, Elidel 1%.

ФАКТОРИ, ОБОСТРЯЩИ СЪСТОЯНИЕТО

Провокиращи и агравиращи фактори могат да бъдат топлина, изпотяване, суха кожа, алергени, иританти, кожни инфекции, ниска влажност на въздуха, емоционален стрес. Атопичният дерматит е забо- ляване с хронично-рецидивиращ ход, с тенденция към подобрение към края на 14-годишна възраст. При 25% от болните заболяването продължава до края на живота, а при 3% се проявява с най-тежката клинична форма – еритродермия. Препоръчвам ежедневна грижа за кожата, с цел нейното хидратиране, използвайки емолиенти, емулсии, масла за баня.