Децата без родителски грижи ще могат да посещават безплатно общинските културни институти и зоологическата градина в София.

Най-известните щъркели у нас очакват бебе

Това предлагат общинските съветници Симеон Ставрев, Ваня Тагарева и зам.-кметът Надежда Бачева, съобщават от пресцентъра на СОС. Идеята е от безплатните посещения да се възползват децата от центровете за настаняване от семеен тип и наблюдаваните жилища за младежи от 16 до 25 години.

„Тези деца трябва да бъдат освободени от такси, за да могат да бъдат по-добре социализирани и включени в културния живот на столицата, това има пряко отношение и към личностното им развитие", казва Симеон Ставрев – общински съветник от ПП-ДБ-СС.

Родиха се гигантски близначета - запознайте се с тези сладки панди

Досега в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община, те не се засягат по никакъв начин. В момента в София съществуват 25 центъра за настаняване от семеен тип за деца без родителска среда, където се полагат грижи за около 250 деца, които ще бъдат поощрени да участват активно в живота на града.

Другата социалната услуга „Наблюдавано жилище", която се предлага, е насочена към младежи, напуснали домовете за деца, лишени от родителска грижа и създава условия за самостоятелен и независим живот под наблюдението и с подкрепата на екип от професионалисти.

Домашен любимец и бебе

Децата и младежите в резидентни услуги трябва да бъдат включени в социалния живот и един от начините е чрез посещения на театри, музеи, галерии и зоологическата градина. Вносителите предлагат те да бъдат освободени от вход за тези общински обекти. Докладът ще бъде разгледан и гласуван на заседанието на Столичния общински съвет на 16-и май.

Източник: https://stolica.bg/