Актрисата Весела Бабинова алармира за странни петна по краката на детето на близка нейна приятелка след консумация на диня. Ето какво написа актрисата в своя Фейсбук профил:

След тежки диагнози, дълго чакане и сълзи - едно бебе най-сетне е напът

“Ти си това, което ядеш.”

Приятели, искам само да кажа да внимавате какво си купувате и какво ядете. По-важното: откъде си го взимате. Че институциите спят, е ясно. Че си отварят очите, само когато ще има ползичка, или някоя телевизия ги изненада с репортаж, до някаква степен също ми е ясно. Само че на мен леко взе да ми писва да се пробутват вече И ПЛОДОВЕ, И ЗЕЛЕНЧУЦИ, пълни с ла*на.

Кърмене. Защо, кога и как да се изцеждаме?

Снимките по-долу са на сина на една от най-близките ми приятелки. Кракът му изглежда така, както и този на баща му, между другото, защото ядоха диня, в която по-късно се оказва, че явно има АЦЕТОН. Не е била на промоция в супермаркет, а е за цели 20 лв., защото била захарна и без семки. Мястото е пазарчето в ”Младост” 1, което аз по носталгични причини много уважавам, но след като моите приятели се връщат и казват нещо от сорта на “Господине, динята Ви не е ок, има химикали в нея, посетихме лекар.”, отговорът е: “Никой друг не се е оплакал”.

Захранване на бебето - откъде да започнем?

Това, че кофата смърдеше на ацетон ужасяващо, че вътре в самата кофа, където бяха само корите от динята, беше 50°С, явно не притеснява никого. Но знаете ли мен какво ме притеснява и ме вбесява? Че тези хора, моите приятели, са се свързали мигновено, както с продавача на въпросния деликатес, който им казва , така и с Българска Агенция по Безопасност на Храните, от която вече четвърти ден се правят, че няма никакъв проблем и няма ни вест, ни кост.

На мен ми втръсна да чувам, че ядем салам от свинско, което било овнешко, масло, но не истинско, ами с не знам си колко процента вода, пиле, но с килограми на кокошка…

Интимни проблеми и възпаления при новородените

ОК, вече повечето от нас се научихме откъде да пазаруваме и какво да не ядем, НО МОЖЕ ЛИ КАТО ИМА ИНСТИТУЦИИ, КОИТО ОТГОВАРЯТ ЗА ТОВА И ТИ СЕ СВЪРЖЕШ С ТЯХ, ЗА ДА ИМ КАЖЕШ “ПИЧОВЕ, ПАЗЯ ВИ КОРИТЕ В ХЛАДИЛНИК, АКО ИСКАТЕ ДА ГИ ВЗЕМЕТЕ ДА ГИ ВИДИТЕ, ПРОБИ ДА ПРАВИТЕ”, ДА СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА?

П.П. Детето е на ДВЕ години и понеже петната си стоят и не се махат, най-вероятно ще се наложат вливания и други неприятни лекарски намеси.

И цялото това го пиша, щото тези агенции, нафрашкотени с администрация, само от Фейсбук се сепват. И то невинаги. Да няма после: “Ма що мрънкаш, ми не направиш нещо?” Ето. Правим. А можеше да си направя тест, ако бях куче, каква порода щях да съм''

От Областната дирекция по безопасност (ОДБХ) – София-град съобщиха, че извършват проверка и пълна проследимост на партидата от дини, част от която е закупеният плод. Установено е, че динята е част от партида, внос в ЕС от трета държава, като е изяснен и вносителят. Издирени са останалите налични количества от партидата и са възбранени до изясняване на случая.

Мнението на компетентните лица…

Когато си купувате плод или зеленчук извън сезона, какъвто е случаят с дините в момента, на които не им е сезонът, най-вероятно те са третирани с химикал, който ускорява узряването. Това най-вероятно са турски дини. В Турция се използват доста химикали, които не са разрешени в ЕС. Това е едната възможност, но според мен е малко вероятна. Другата вероятност е просто вътре да е протекла спонтанна ферментация, която да развали динята. Това заяви в ефира на NOVA  доктор Сергей Иванов, молекулярен биолог и вирусолог от "Активни потребители", коментирайки сигнала за диня с ацетон, който проверява БАБХ.