На 9 март 2024 г., в Международно Висше Бизнес Училище, се проведе второто издание на форум „Спокойни бебета“. Събитието събра над 500 бъдещи и настоящи родители, които се срещнаха с едни от най-утвърдените специалисти в сферата на майчиното и детското здраве, родителството и грижите за бебето, за да получат практически съвети и насоки за първите стъпки в отглеждането на спокойни бебета. 

Две двойки близнаци, заченати инвитро, са проплакали в Пловдив

Още от първото си издание, форум „Спокойни бебета“ си поставя за цел да оказва подкрепа на бъдещи и настоящи родители в отглеждането на тяхното дете, като им предоставя полезна информация. Чрез лекции, дискусии и изложбена част, форматът се стреми да повиши осведомеността по важни теми, свързани с бременността, раждането, грижите за бебето и неговото развитие. За втора поредна година събитието се организира от Ани Събева от Slingomania и екипа на събитийната агенция - Алтърнатив Адвъртайзинг

В откриващата си реч, Ани Събева сподели: “Главната ни цел с този Форум е да помогнем на майките да се почувстват сигурни и подготвени за раждането и отглеждането на детето си, защото дори и вие да не сте сигурни какво правите - вашето тяло знае и ние трябва малко да му помогнем.” 

България е трета в ЕС по раждаемост

Десислава Авджиева от Алтърнатив Адвъртайзинг каза: “За нас е огромно удоволствие, че различните елементи на събитието - програма, изложбена зона, уъркшопи, зона за отдих - привлякоха голям брой родители. Доказателство за полезността на Форума е, че имаше доста посетителите тази година, които бяха с нас и през първото издание.”

Високият успех на миналогодишното първо издание на Форума мотивира организаторите да повторят формата, като разширят програмата и поканят още доказани експерти. Тази година целодневната програма обхвана теми от раждане, възстановяване след раждане, грижи и развитие на бебето през първата година

Проф. д-р Силви Георгиев, доайен в анестезиологията и интензивното лечение в акушерството и гинекологията, представи иновативен метод за обезболяване на раждането и постави акцент върху физиологичните ефекти на родилната болка. Ася Демирева, консултант по кърмене, разкри тайните на успешното кърмене и обясни нуждата от разнообразие в хранителния режим на майката, което да стимулира произвеждането на мляко.  Милена и Ради от “Деца на Борда” дадоха ценни съвети за начините, по които може да се погрижим за безопасността на най-малките членове на семейство, а именно - избор и монтаж на столче за кола. Те дадоха своята добавена стойност, като обясниха за методите за обезопасяване на бременните жени и децата в колата, с цел повишаване на осведомеността за рисковете от пътни произшествия. Ани Събева, идейният създател на форум „Спокойни бебета“, сподели своите знания в грижите за бебето през първата година.

Училище за родители - Първи грижи за бебето с Ани Събева

Анна Влаева, специалист по ранно детско развитие, фокусира вниманието върху това колко е важен аспектът на общуване през първите години от развитието на детето. Тя сподели за необходимостта от това родителите да изградят среда на доверие и как могат да го постигнат. Десислава Димова-Певтичева, акушер и консултант послеродови грижи, разказа за ASQ-3 система за скрининг и наблюдение на детско развитие и какви са ползите от нея. Десислава Пеева, сертифициран консултант по лактация, сподели ценни насоки за отбиване и захранване на бебето, като наблегна на факта, че захранването може да започне с развитието на моторните функции на новородените, тъй като тогава се появява инстинктът на децата да поднасят обекти към устата си. 

В края на програмата се състоя и дискусия на тема “Цялостно възстановяване след раждане” със специалното участие на Тони Калушкова, Ваня Висарионова, д-р Марта Дончева. Някои от водещите акценти бяха физическите аспекти на възстановяването след раждане, емоционалното и психичното здраве на жената, хормоналните промени и тяхното влияние, хранене и здравословен начин на живот на майката и детето в следродилния период. Дискусията провокира голям интерес сред семействата, които скоро бяха посрещнали нов член в семейството си и те задаваха въпроси, насочени към подходящите начини за справяне с хормоналния дисбаланс след раждането, подходящите упражнения за следродилния период и как да се грижим за здравето на бебето си. 

Близнаци се родиха с помощта на инвитро програмата на Столична община

Паралелно с лекционната програма на събитието се проведе и базар, с участието на над 20 бранда. В експо зоната бяха позиционирани богата гама от продукти и услуги, подбрани за нуждите на децата и техните родители. В допълнение през целия ден бяха организирани активности за малки и големи. За децата бе особена специална детска зона за игри, забавления и занимания, а родителите вземаха участие в образователни уъркшопи. Бяха подготвени и специализирани зони за кърмене, повиване и паркинг за детски колички

Специално участие в събитието взеха Веси Бонева и YAVI, които закриха Форума с музикално представление от детския им албум „Малките“. Те представиха четири песни от албума си и обясниха колко положително влияние оказва музиката над децата още по време на бременността.  

Бременна с близнаци ражда едното бебе в линейка

Събитието, за поредна година, срещна голяма подкрепа и ентусиазъм от страна на посетителите. Някои от тях споделиха: “Изключително благодарна съм за този Форум. Днес имах възможността да задам всичките си въпроси и получих конкретни отговори от специалисти. Този формат наистина се позиционира като образователно събитие и място за размяна на опит и съвети.”

Организаторите очакват всички родители и на третото издание на форум “Спокойни бебета”, което ще се проведе на 15 март 2025 година. Програмата отново ще включва теми за семейства, очакващи своето бебе, и такива за родители, които вече отглеждат своите деца.