Малката Кортеза се ражда преждевременно едва в шестия месец. Проплаква за първи път в болницата в Сливен, но заради екстремно ниското тегло момиченцето е настанено в Дом за медико-социални грижи за деца в гр. Стара Загора. „Когато се събудих аз не знаех жива ли е, какво става с нея. Не я видях след раждането. Чувството беше ужасно...“, разказва майката Натали Ейми Милн.

Всяка година в България се раждат над 6500 недоносени бебета

 

В този труден за семейството момент идва помощта на патронажната сестра Калина Ташева, която работи в Център за майчино и детско здраве към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен. От две години дейността му е подкрепена по пилотен проект „Европейска гаранция за детето“, който се финансира от Европейската комисия и се изпълнява от УНИЦЕФ България.

Разказ за майчинството между две държави - България и Турция

Патронажната сестра предупреждава младата майка, че болките в крака могат да доведат до усложнения и трябва веднага да посети болница. Информира Натали, че има право на безплатни контролни прегледи след раждането. Три дни по-късно младата жена е хоспитализирана и е назначено лечение за тромбоемболия. Направена е операция и проблемът е остранен.

Майката се възстановява, а малката Кортеза вече е наддала достатъчно на тегло и два месеца след раждането си прибира у дома. „Беше много малка. Чудехме се откъде да я хванем“, спомня си майката.

Д-р Стаменов и екип с безплатни консултации в Лондон на 20 и 21 май

С времето Натали се чувства все по-уверена в грижите за своята дъщеричка, а до нея неотлъчно е Калина, която я съветва и й помага. Кортеза започва да се подобрява, установява и педиатърът д-р Здравко Златанов при контролния преглед на детето. Въпреки ниското тегло, с което е родена, Кортеза вече достига нормалните мерки за възрастта си.

От началото на пилотния проект „Европейска гаранция за детето“ през 2020 г. в област Сливен са обхванати 48% от децата до 3-годишна възраст. 1 143 жени са получили достъп до пренатални грижи, а 740 деца са насочени към специалисти.

Подробности за тази емоционална история ще откриете на nova.bg