Цяла една община се обедини в името на доброто. С труд и лични средства доброволци възстановяват дома на самотна баба, която отглежда двете си внучета. За предколедното чудо разказва Диана Теодосиева.

Oпределeте кръвната група на вашето детето, още преди то да се е родило

Роза се грижи сама за двамата си внуци – Васил и Дани. Заради заболяването на по-малкия, тя няма възможност да работи и вече години наред се опитва да се справя без чужда помощ.

„Беше ужасно, той е със заболяване. В началото много често се налагаше с пристъпи да бъде в болница. Даже са ми казвали „това дете няма да оживе“, то посиняваше, тежко дишаше, но аз казвах: „Ще се оправи, това си е моето детенце, ще се оправи“ и сега вече той е първокласник, ходи на училище, трудничко му е все още, но има ресурсни учители, които се занимават с него“, разказва жената.

7-годишният Васил има няколко тежки заболявания, а между голите стени в апартамента им в Радомир, възрастната жена се опитва да създаде условия за децата, макар и с оскъдни средства.

„Тук беше ужасно, стените в кухнята бяха с мухъл, когато някой идваше на гости ми беше много неудобно да му покажа каква кухня имам, защото нямаше вода. Децата спяха на някакво креватче само на една дъска“, разказва Роза.

Болница в Казанлък ще получи кувьоз за новородени

От месец детето е със 100% ТЕЛК с чужда помощ. „Доходите ми бяха много ниски, беше много трудно. Помощи за децата даваха, но като платиме ток, вода“, въздъхва Роза.
Дни преди Коледа чудото им се случва. Доброволци от цялата община решават да обновят апартамента им, а десетки души изпращат подаръци за двете деца.

„Тя се опитва някаква хигиена да поддържа. Децата са винаги спретнати, чистички, много добре възпитани, тя просто е чудесен човек и ние решихме да ѝ направим един коледен подарък, ремонт на кухня, която тя нямаше. Нямаше течаща чешма, дори нямаме идея, тя не ни пускаше в тази кухня да влезем, докато в един момент не ѝ взехме една пералня, за да я вкараме вътре и се наложи да влезем и видяхме за какво става въпрос – миене на чинии в кофа, носене на вода от банята“, разказва Нели Димитрова, която е доброволец и близка на Роза.

На прага на зимата в апартамента на семейството все още дори няма отопление. „В момента се отопляваме на духалка. Ако тази духалка се развали, не знам какво ще правиме. Те децата ходят на училище, там е топличко, но когато не са на училище, вкъщи, трябва да им е топличко“, казва Роза.

Очаква се семейството да получи нов климатик, ще бъде сменена дограмата. Роза не може да сдържи сълзите си.

Коледните празници ще посрещнат скромно, но с усмивка, защото вярват в чудеса.

Над 800 родители в Бургас ще получат еднократна финансова помощ при раждане на дете

„По Коледа се случват чудеса. Едно чудо, че ще имаме кухня, че децата ще имат креватчета и най-важното банята да ни се оправи, за да можем да се къпем“, казва Роза.

Така, обединени около доброто, доброволците от Радомир и Роза вече са по-близки. Защото заедно връщат усмивката на малките Васил и Дани.

Източник и снимка: https://news2.bg/