Програмата „Думи, за да прегърнеш загубата“ предоставя възможност за участие в безплатни ателиета по терапевтично писане на жени, преживели аборти и/или пренатална загуба (смъртта на своето бебе през бременността) или в неонаталния период, във времето близко до раждането – независимо от причината за тази загуба. 

Ателиетата по терапевтично писане са безопасно пространство, където всяка от нас да се чувства подкрепена да потърси утеха и да намери думи, с които да назове своята загуба. 

Лекари спасиха близнаци със само 10% шанс за оцеляване

Целта е чрез поредица от внимателно подбрани средства – творческо и терапевтично писане, поезия, медитация, насочващи изображения и визуализации, да намерим правилните думи, които да ни преведат през тъгата и скръбта. Също така да ни помогнат да развием състрадание към себе си, емоционална устойчивост и усещане за смисъл.

Как помага?

Всяко ателие се случва в малка група до 12 човека в подкрепяща, спокойна среда, където всеки да се чувства комфортно да изследва своя вътрешен свят. 

Участниците ще имат възможност да: 
•    използват творчески упражнения по писане, за да направят безопасно пространство за своята скръб; 
•    се свържат помежду си чрез общи преживявания и да усетят силата на груповата подкрепа; 
•    се видят отново през различните си личностни измерения и житейски роли. 

За кого е подходяща?

Програмата е подходяща за всички вас, които сте преживели загуба на бебе, независимо дали това се е случило в следствие на спонтанен аборт, преждевременно раждане, мъртво раждане или загуба на бебе в неонаталния период (близко до момента на раждане). 

Живот за мъничката Бела

Не е нужно да умеете или да обичате да пишете. Писането е мощен инструмент за себеизразяване. Фокусът е върху процеса на писане и прозренията, които могат да бъдат получени чрез този процес, а не върху създаването на завършено писмено произведение.

Как и кога ще се протече програмата?

Програмата се състои от 3 ателиета, които ще се проведат на 16, 23 и 30 ноември 2024 г. от 15:00 ч на бул. Витоша 113 в София. Всяко ателие е с продължителност приблизително 3 часа. Препоръчително е участниците да присъстват и на трите ателиета. 
Регистрирай се за безплатно участие на www.feellikewriting.com

Nota bene!
Това не е проект за психотерапевтични консултации. Това е проект за подкрепа, който използва писането и творческото изразяване като терапевтична практика за подобряване на благосъстоянието на хората, преживели загуба.

Консултант на програмата е „Национален Център по Психосоматика“, чиито специалисти са посветени на психоаналитичната работа в сферата на тежки, хронични и злокачествени заболявания, на перинаталната грижа и подкрепата на борбата за бебе, на съпровождането на ранното детско развитие и грижата за родителите.

Още подробности и информация за записванията >>> ТУК 

За водещата Дарина Борисова 

Името ми е Дарина и съм майка на шест деца. Четири от тях не успях да прегърна. Позволи ми да ти помогна да се почувстваш прегърната. 

Моят път към майчинството беше труден и травматичен. Преминах през три пренатални загуби, една от които в напреднал етап от бременността, а друга - на близнаци. Може би и ти преминаваш по този път. Може би се чувстваш самотна в тъгата си. Нека ти споделя, че не си сама и всички тези чувства са нормални. 

Синоптичката Лора Георгиева стана майка за втори път

Аз съм сертифициран водещ на групи по терапевтично писане от Professional Writing Academy, Великобритания. В момента се обучавам към Института по психология на групите по програма за подготовка на специалисти по психодинамична работа с групи, разработена съвместно с Австрийската асоциация по групова динамика и групова психотерапия (ÖAGG).

Ателиета по терапевтично писане са част от проекта “Една от три: Субективни гледни точки за загубата на бременност и безплодието“ - Културен проект съчетаващ интерактивна изложба, ателиета по терапевтично писане, публична кампания и обществен дебат

1 от всеки 3 жени преживява спонтанен аборт.
1 от 6 жени е изправена пред безплодие.
1 от 2 жени изпитват депресия/тревожност след загуба на бременност или други репродуктивни проблеми.
1% е годишното увеличение на проблемите с репродуктивността, както при жените, така и при мъжете.

Изложбата „Една от три: субективни гледни точки за загубата на бременност и безплодие“ има за цел да използва изкуството като средство за разбиране и споделяне на преживяването на загуба, както физическа, така и емоционална. Предвижда се пространство с аудио/видео/текстови инсталации, включващи свидетелства от жени/семейства, преживели този тип травма.

За първи път на български език излиза от печат сборникът с любовна лирика 'Стиховете на Капитана' от Пабло Неруда

Автори: Мария Станишева (България), Руксандра Губернат (Румъния), Калина Христова (България), Мартина Скарпели (Италия), Сабина Тупан (Румъния), Бети Пискуреану (Румъния). 

След успешното представяне на изложбата в Букурещ (Резидента9) през септември 2024 г, ще видим изложбата в галерия “Доза” в София през февруари 2025 г., след което предстоят представяния в Тимишоара, Варшава и други европейски градове. 

По време на откриването на изложбата ще бъде организират публичен дебат по темата за репродуктивното здраве, в който ще вземат участие мулти-дисциплинарни специалисти и част от авторите в изложбата. 

Някои от историите, представени в изложбата, ще бъдат разгледани допълнително в пълнометражен анимационно-документален филм с работно заглавие “БЕЗДЕТНА”, който ще включва 5 интимни истории на същата тема. Ролите на режисьор и продуцент си поделят Мария Станишева (България) и Руксандра Губернат (Румъния).